Tuesday, April 24, 2007

Asuntomarkkinoiden heikkeneminen vasta alussa?


Yhdysvaltojen asuntojen myynti laski maaliskuussa suurimman laskunsa sitten 1989(seasonally adjusted luku tosin, ei absoluuttisesti). Myös Espanjan rakennus- ja kiinteistöosakkeet laskivat romahduksenomaisesti tänään (
http://www.arvopaperi.fi/article/id=22127/).


Tämä ei sinänsä ole yllätys. Esimerkiksi Robert Shillerin joidenkin jo klassikoksi kutsuma Irrational Exuberancen toinen painos ennakoi asuntomarkkinoiden jyrkkää pudotusta muutama vuosi sitten. Asuntojen hinta kun on periaatteessa pitkällä tähtäimellä melko helposti ennakoitavissa oleva asia. Homman pihvi on nimittäin yksinkertaisuudessaan tämä identiteetti:

Asuntojen hinta = Asunnon rakentamisen kustannus

Tietysti syntyy tilapäisiä(tosin vuosia kestäviä) ali- ja ylikysyntätilanteita, jolloin hinta voi vaihdella tästä identiteetistä - etenkin kun lisätään spekulaatiotekijät. Empiiristä todistusta edelliselle yksinkertaistukselle löytyy riittävästi. Pitkälle pääsee, kun katsoo seuraavaa kuvaa, jossa on asunnon hinta ja kustannukset kuvattu samassa taulukossa vuodesta 1880 USA:ssa(Kuva Barrons, Shiller) :



Eli identiteetti ei ole ollut näin pahasti epätasapainossa koskaan ennen. Tosin Japanissa 80-luvun lopussa oltiin vielä monta kertaa pahemmassa tilanteessa, mutta sen kuplan jälkipyykkiä puidaan vieläkin maan pankkisektorissa.


Jos pystyt rakentamaan talon 200 tuhannella eurolla ja saat 50 tuhannella sopivan tontin, mitä tapahtuu jos tämän yhdistelmän markkinahinta on 300 tuhatta? Ilman mikroteorian syvällistä hallintaa jo maalaisjärjellä ymmärtää, että asuntoja rakennetaan yötä päivää. Kysyntä ylittää tarjonnan. Esimerkiksi Helsingissä tätä on rajoittanut kaavoitus ym. ongelmat, mutta pitkällä aikajaksolla kaikkien (paitsi rakennusfirman osakkeenomistajien) intresseissä on, että asuntojen hinnat ovat tasapainossa. Yksittäisissä kaupungeissa voi tila yksinkertaisesti loppua kesken, jolloin korkeampi hinta on perusteltu. Jos kaupunki on jossain määrin korvaamaton(esim. yksi maailman finanssi tai teknologiakeskittymistä), hinnat voivat periaatteessa jäädä hyvinkin korkealle tasolle tähtitieteellisten tonttihintojen takia.


Odotettu asuntojen hinnan nousu on siis lähellä inflaatiota. Toki esim. raaka-aineiden hinnannousu voi tuota hintoihin ylimääräistä nousua verrattuna laajempiin hintaindekseihin. Jos oletetaan nousuksi rakentamiskustannusten nousuksi vaikka 4% vuodesta 1995(indeksiarvo 100), tulisi hintojen olla nyt 100*1,04^12 = 160


Katsotaanpa mitä asuntohinnoille on todellisuudessa tapahtunut (Aktian Q1 talouskatsaus):



Espanjan raju pudotus tuli yllätyksenä? Ehkä kuvion jälkeen on helpompi ymmärtää syyt. Sitten se varsinainen kysymys: miten sijoittaja voi tästä kaikesta tiedosta hyötyä? Yksinkertaista ja helppoa keinoa tuskin on piensijoittajalle. Mutta esim. FTSE:n rakennus- ja rakennusmateriaalien indeksistä(Kuva alla) löytyy varmasti kohteita, jos lyhyeksimyynti on mahdollista. Lyön virtuaalihattuni vetoa, että kyseinen indeksi alittaa markkinatuoton seuraavan viiden vuoden aikana. Toinen hyvä keino on välttää asunnon ostamista Suomen kasvukeskittymissä ennen kuin asuntotilanne rauhoittuu maailmalla. Asuntojen hinnat korreloivat yllättävän paljon maiden välillä (Shillerin kirjassa tästäkin). Tosin en usko, että Suomessa nähdään merkittävää pudotusta. Asuntojen lähtöhinnat 1995 olivat suhteellisen alhaalla laman jäljiltä, ja osaava ostaja voi vieläkin tehdä hyvää tuottoa. Kuitenkin YIT:n ostamista miettisin kahdesti tästäkin huolimatta.



Lisää tietoa esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Housing_bubble kautta löytyvistä linkeistä. Muun muassa The Economist on tässäkin asiassa ollut ajan tasalla vuosia.


Sunday, April 22, 2007

Alkuviikon osakepoimintoja

Keräsin mielenkiintoisia tulosjulkistuksia ensi viikolta ja koetan hieman spekuloida tulevalla kurssikehityksellä. Katsotaan miten käy... =)


Maanantai

Cargotec Short 47,09e


- Yritysostosten integrointi voi tuottaa yllätyksiä. Cargotecilla on takana lähemmäksi kymmenen yritysostoa alkuvuonna, ja mahdolliset ongelmat voivat aiheuttaa, esimerkiksi kannattavuusohjauksen olevan hieman odotettua alempi. Toki yritysostot tuovat potkua liikevaihtoon, mutta tämä lienee aika hyvin sisällä kurssissa. Osakekurssi on lähellä kaikkien aikojen huippua, joten odotukset ovat korkealla.



- Euron nousu suhteessa dollariin rokottanee tulosta hieman jatkossa. Tosin dollarimääräinen vienti on vain kolmanneksen luokkaa liikevaihdosta.


-Hiabin nostoajoneuvojen USA:n kysynnästä on epävarmuutta. Amerikassa investoinnit mm. rakentamiseen ja siirtelyyn ovat olleet jäissä viime aikoina, joten tilauskirjojen kasvun hiipuminen mahdollisesti jatkuu.


Konsensusennusteet

-EPS 0,61

-Liikevaihto 700me

Uskon, että lähellä odotuksia päästän, mutta osakkeessa on enemmän riskiä ja epävarmuutta kuin potentiaalia kurssinousuun.


Tiistai


Martela, Long 9,25e


- Odotuksena niukasti positiivinen tulos ja liikevaihto. Ensimmäinen neljännes on vuoden huonoin, mutta uskon parannukseen viime vuodesta. Viime vuoden loppu oli jo todella vahvaa ja uskon että momentumia löytyy tuloksen kasvuun edelleen. Tulos neljännesvuosittain: (Martela)



- Huippusuhdanteessa yrityksillä on ylimääräistä rahaa, eikä verouudistuksen jälkeen osinkoinakaan haluta kaikkea jakaa. ”Uudistetaan nyt vaikka nuo 10 vuotta vanhat toimistokalusteet sitten”.


Pitemmällä tähtäimellä:


- En pidä yritystä kovin hyvänä, mutta tiettyä keskipitkän aikavälin nousupotentiaalia on mielestäni nähtävissä. Usein haluaisin että yrityksellä on jokin pysyvä kilpailuetu, mutta tämä sopiikin paremmin vuoden tai kahden sijoitukseksi. Henkilöstön määrää karsittu isolla kädellä etenkin 2003-2004 ja nyt on tulosten aika.


-Esimerkiksi vuosina 1996-2000 yritys teki keskimäärin 7,75me nettotuloksen. Kun vertaa tätä yrityksen nykyiseen markkina-arvoon, noin 38me, yrityksessä on tiettyä potentiaalia. Tosin 2002 ja 2003 olivat niin hirvittäviä vuosia (yhteensä 24me tappiot), että alhainen arvostus on ymmärrettävää.


- OPO 6,1 ja P/S 3,15, -06 liikevaihto 120me.


Keskiviikko


Nordic Aluminium Long 23,2


- Perustuu lähinnä uskoon todella kovana jatkuvasta kysynnästä ja NA:n kyvystä rahastaa hyvällä tilanteella. Tilauskannan osalta lähtötilanne oli tässäkin suhteessa 45% parempi kuin viime vuonna, jolloin tulos oli jo erinomainen.


- Alumiinin hinta pysyi suhteellisen tasaisena loppu- ja alkuvuodesta. NA on näyttänyt että se pystyy siirtämään alumiinin hinnan nousut tehokkaasti hintoihinsa, tosin nyt tämänkään ei tarvinnut pinnistellä. Alumiinin hinta: (BBC market data)



- Pitemmällä tähtäimellä alkaa olemaan hiukkasen hintava. Pääoman tuotto on vaikea nostaa enää 30%:sta. P/B 3 ja P/S 1 alkavat olla sykliselle yritykselle melko korkeita lukuja (Ei, syklisyys ei ole kadonnut vielä).


Tarkkailussa Amer

Ameriin uskon pitkällä tähtäimellä, mutta lyhyellä tähtäimellä voi osaketta saada ale-hintaan. Joten pilkit 15,5e kohdille.


-Euron vahvistuminen kiusannee edelleen ja talvi oli suhteellisen surkea. Lisäksi, fuusiot eivät ole koskaan helppoja, vielä vähemmän ranskalaisen yrityksen kanssa. Uskon, että vasta 2008 saadaan hommat pelaamaan ja EPS lähemmäksi 1,5 euroa.

Kevyt talouskatsaus

Eurooppa

- Koko Euro-alueen inflaatio oli marraskuussa 1,9% verrattuna helmikuun 1,8%. Vuodentakaisesta on muutama prosenttiyksikkö laskua, mutta EKP nostanee korkoa kesäkuussa. Tosin vahva Euro häiritsee jo vientiyrityksiä ja aikaansaa poliittista painetta, joten tuskin yli 4,25 % päästään tänä vuonna. Koronnostothan vahvistaisivat Euroa entisestään.


(Nordean talouskatsauksesta)


- EU25:n Q4 BKT kasvuksi vahvistui 0,9% edelliseen kvartaaliin eli 3,5% vuosittaiseen kasvuun. Uudet jäsenmaat kasvavat nopeammin, joten raportti ei tarkoita, että Länsi-Eurooppa olisi vieläkään täydessä iskussa. Tosin suunta on oikea.


- Saksan paraneva talousaktiviteetti näyttäisi selvinneen ALV:n nostosta suhteellisen hyvin. Saksan talouskasvuennuste ollut nousevaan suuntaan(SG):




- Etelä-Euroopan tilanne näyttää aika lohduttomalta, poislukien ehkä Espanja. Jo tässä vaiheessa kasvavat vajeet ja suuri valtion velka yhdistettynä ikärakenteen heikkenemiseen tekevät esimerkiksi Italiasta ja Kreikasta pitkällä tähtäimellä epähoukuttelevan sijoituskohteen.


USA


-Viime viikko oli talousdataltaan melko positiivista. CPI core-indeksi oli positiivinen yllätys, tosin kun otetaan energia ja ruoka mukaan on 0,6% kuukausinousu turhan korkea. Jos energian hinta tasaantuu tai laskee hiukan, voisi FED:lle avautua paikka laskea korkoja syksymmällä. Riippuu tietysti myös talouden kasvuvoimasta. Kuitenkin markkinoiden odottama yli kahden koronlaskun ennuste on melko optimistinen kun inflaatio on vielä yli kipurajan.


- Kuluttajien nykyinen tilanne vaikuttaa edelleen hyvältä. Tulevaisuuden odotuksiin on vaikuttanut negatiiviset kuvat mediassa esim. subrime- ja asuntokuplaongelmiin, sekä kasvanut volatiliteetti markkinoilla. Siis kuluttajat näkevät oman tilanteen hyvänä, mutta koko talouden odotukset heikompina. Tässä suhteessa ei siis välttämättä vielä huolta lyhyellä tähtäimellä.


- Perjantaina saadaan tietoa ensimmäisen kvartaalin BKT kasvusta. Konsensus on 2% tietämillä. Itse uskon, että mennään alle tuon. Huono sää, aleneva kasvutrendi, eikä vielä apua rakennusteollisuudelta. 1,7% voisi olla arvaus. Näitä kasvulukujahan on korjailtu jopa puolta prosenttia jälkikäteen, joten väärässä ei voi olla. =)


- Asuntojen tuotannon syöksylasku näyttäisi tasaantuneen hetkeksi. Nyt pohditaan tuleeko kevään aikana vielä toinen syöksy kun asuntolainojen antoa on kiristetty ja maksukyvyttömien ostajien asuntoja aletaan tuoda takaisin markkinoille. Tiistain julkaisu uusien asuntojen myynnistä kertonee jotain suunnasta. Yleisestikin talousdata on yllättävän epätarkkaa ja säälle herkkää, joten yleensä hyvä odottaa 2-3 kuukautta, jotta voi sanoa jotain trendistä. Kuitenkin, jos asuntoja on myyty reilusti yli 900 tuhatta, voidaan huokaista helpotuksesta ainakin hetkeksi. (Kuvat: http://www.briefing.com)






Suomi


- Harvemmin tilanne näyttänyt näin valoisalta. Yritysten tuloksen huipussaan ja kotimainenkin kysyntä vetää hyvin. Kuitenkaan ylikuumenemisesta ei ole kovin huolestuttavia merkkejä.


- Suomi jaksanee painaa hyvin niin kauan kuin maailmantalous on hyvässä iskussa. Sen sijaan tulostasoon voi tulla jo paineita yllättävän nopeasti. Toivottavasti palkkamaltti säilyy tänä vuonna odotuksia paremmin, muuten inflaatio voi nousta takaisin ongelmaksi nousevien raaka-aineiden ja palkkainflaation saattelemana.



SG:n markkinasyklit viikottaisessa raportissa on mielestäni mielenkiintoinen indikaattori, joka mittaa sentimentin tiettyjen lehtien kirjoittelun mukaan. En tiedä tuon ennustearvosta vielä, mutta mielenkiintoinen tapa nähdä nopeasti mitä eri talousalueilla maaimalla tapahtuu.

http://fi.warrants.com/admins/files/flp/warrant/fi/files/1683.pdf ( s.10)

Muut analyysit (http://fi.warrants.com/services/news/fundamental.php)



Loppuun vertailu 1987 ja 2007 tilanteista Dow Jones –indeksistä.No tasapuolisuuden nimissä täytyy sanoa, että samanlaisen vertailun voi tehdä monesta muusta aikajaksosta, jolloin nousu on jatkunut vielä vuosikausia. Tilastoilla ja charteilla on helppo kikkailla tulokset omia argumentteja suosiviksi. (kuva http://seekingalpha.com)




Edelleen välttäisin Yhdysvaltoja, eikä Suomenkaan arvostustaso ole houkutteleva talouden turhankin hyvästä vedosta johtuen. Saksa, Ruotsi ja Hollanti ovat mielenkiintoisempia markkinoita pidemmälläkin tähtäimellä.

Takaisin markkinoille...

Jees, kiirettä pitänyt, joten jokunen viikko on ollut taukoa kirjoittelusta.

Tuloskausi on lähtenyt varsin positiivisesti liikkeelle sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, ainakin noin odotuksiin nähden. Suomessa tuloskunto on myös pitänyt, ja etenkin Keskon perjantain tulos kertoo hyvää suomalaisten kulutusinnosta. Yhdysvalloissa tuloskasvu verrattuna viime vuoden vastaavaan neljännekseen näyttäisi muodostuvat jonnekin neljän prosentin tietämille. Odotukset ehdittiin alkuvuodesta jo laskea muutamiin prosentteihin, joten siinä mielessä ei ole jouduttu pettymään.


Muuten, yleensäkin Euroopan taloudesta ja pörsseistä on huomattavasti vaikeampi löytää maksutonta tietoa netistä. Tietääkö joku hyviä Eurooppalaisia blogeja tms.?


Mallisalkku koki kovia viime viikolla. Kovin härkä-markkina aikoihin nosti jenkkipörssejä lähelle viime vuosien huippuja, ja tästähän Nasdaq putit eivät luonnollisesti tykkää. M-Realin kurssi kompuroi muiden metsäfirmojen mukana.





Olen miettinyt viimeaikoina pitäisikö sittenkin ottaa hieman teknisempi lähestymistapa markkinoihin. Vaikka uskon, että loppuvuonna S&P ja OMX CAP voisivat olla hieman nykyistä alempana, voidaan syksyyn mennessä nousta vielä hyvinkin 10-15%. Markkinasentimentti on hyvin positiivinen edelleenkin ja rahaa tuntuu edelleen olevan kierrossa enemmän kuin tarpeeksi.
Pitää kuitenkin muistaa, että lähes poikkeuksetta markkinat menevät yllättävän pitkälle ahneudessa ja pelossa.


Kurssien alapäin meno keskipitkällä aikavälillä taas lähinnä perustuu ajatukseen, että tulosten heikkeneminen lähitulevaisuudessa näyttää melko todennäköiseltä, eikä arvostustaso tunnu ottavan huippusyklin ongelmaa täysipainoisesti. Toisaalta myös geopoliittiset ja kasvun hyytymisestä seuraavat riskit eivät tunnu olevan täysin hinnoiteltuja osakkeissa.


Yksinkertaiset perusteet, miten tulokset muodostuvat:
http://www.briefing.com/GeneralInfo/Investor/ToolBox/LearningCenter/edu_Corporate_Profits.htm


Eli yritysten tulokset eivät voi oikein pitkällä aikajaksolla kasvaa nominaalista BKT:ta nopeammin. Nyt takana on maailmanlaajuisesti neljä vuotta, jolloin tulosten kasvu on ollut yli kaksinkertainen BKT:n nähden. Esimerkiksi Suomessa tulosten kasvu oli viime vuonna noin 20% (lähde: Nordean tuorein osakemarkkinakatsaus). Yhdysvalloissa kolme vuotta peräkkäin on koettu yli 15% tuloskasvua. Nyt siellä on menossa kolmas peräkkäinen heikomman BKT kasvun neljännes, joten uskoisi tämän alkavan tuntua. No siinä mielessä näkyykin, että ensimmäistä kertaa vuosikausiin tulosten kasvu jää yksinumeroisiin prosentteihin. Palkat ovat Yhdysvalloissa ja Suomessa lähteneet tuntuvaan kasvuun, mikä on huono merkki sekä inflaation että tulosten kannalta. Keskiarvotulostasoon palaaminen tarkoittaisi yli 25% tulosten laskua tai vaihtoehtoisesti lähes viiden vuoden nollakasvua tuloksissa (olettaen, että bkt kasvaa nominaalisesti 4-6%)



( taulukko osoitteesta: http://www.capitaleconomics.com/)


Ensi viikko onkin Q1:n vilkkain tulosjulkistusviikko:


MA 16.4.2007

Euro: CPI MAR
USA: Retail Sales Less Autos MAR

USA: NAHB Housing Market Index APR
Osavuosikatsaus: Cargotec

TI 24.4.2007

Euro: Industrial New Orders FEB
USA: Consumer Confidence APR
USA: Existing Home Sales MAR

Osavuosikatsauksia:
Componenta, Elisa, Fortum, F-Secure, Kone
Martela, M-real, Oriola-KD, Outokumpu
Ponsse, Teleste, Teliasonera, UPM-Kymmene
BP, Cloetta Fazer, Jyske Bank, SAAB, SKF

KE 25.4.2007

USA: Durables Ex Transportation MAR
USA: New Home Sales

Osavuosikatsaukset:
Amer, Exel, Ixonos, Nordic Aluminium
Orion, QPR Software, Rautaruukki

Solteq, SHH Communications, Rautaruukki
Suominen, Technomen, Swedbank, Assa Abloy

TO 26.4.2007

Osavuosikatsauksia:
Aspo, Citycon, Comptel, Elcoteq
Neste Oil, Olvi, Outokumpu Technology

Perlos, Pöyry, Rapala, Raute
Rocla, Satama Interactive, Stockmann
Stonesoft, Stora Enso, Sysopendigia
Tamfelt, TJ Group, Uponor, Vacon
YIT, ABB, ABN Amro, Electrolux