Friday, February 9, 2007

Miten suhtautua tulospettymykseen?

Tulospettymyksiin ja -yllätyksiin on perinteisesti liittynyt selkeä momentum-efekti, eli uutinen aliarvioidaan ja kurssi jatkaa alkureaktion suuntaan seuraavina viikkoina, jopa kuukausina. Psykologisesti syitä momentum-ilmiölle voi etsiä ainakin kolmesta tekijästä:

1. Ihmiset vastustavat muutosta, eivätkä halua myöntää tarvetta muokata näkemyksiäään yrityksen tulevaisuudesta. Analyytikkojen ennusteet paranevat usein pikkuhiljaa positiivisen tulosyllätyksen jälkeen. Toisaalta taas usein tulosvaroitus johtaa toiseen, OMX:ssa nähty melko kroonisiakin tulosvaroittajia(mm. Perlos), eli melko usein ale-ostoksissa tulee tartuttua tippuvaan puukkoon.

2. Hyviä yrityksiä halutaan ostaa ja huonoja yrityksiä halutaan myydä. Jotkut pitävät tätä selityksenä sille, että pitkällä ajanjaksolla tarkasteltuna alhaisen P/B-luvun yritykset ovat tuottaneet paremmin kuin korkean P/B-luvun firmat. Huonon tuloksen jälkeen yritys on huonompi yritys ja kysyntä osakkeelle laskee pitemmäksi ajaksi.

3. Momentumiin vaikuttaa tappioiden realisoinnin hitaus ja voittojen kotiuttamishalu. Tutkimuksissa on todettu, että ihmiset myyvät aktiivisemmin voitolla olevia yrityksiä kuin tappiolla. Eli juuri päinvastoin kuin “Cut losses and let profits run” ohje neuvoo.

Yleisest ottaen paras aika myydä osaketta on, kun se tuottaa ensimmäisen merkittävän pettymyksen. Osakemarkkinat usein osaavat jo ennakoida suunnan muutosta, mutta keskimäärin myynti vielä negarin jälkeenkin on fiksua. Pitää vain osata unohtaa tunteet päätöksenteossa. Osake ei ole oikeastaan yhtää halvempi(suhteessa tuottoodotukseen) tulosvaroituksen jälkeen – päinvastoin.

Monet uskovat momentum-sijoittajien ja Hedge fundien kaapanneen momentumin markkinoilta, jopa kääntäen ilmiötä päälaelleen. Itse uskon, että joukkopsykologia ohjaa vielä monia tekijöitä markkinoilla nyt ja jatkossa. Varsinkin vähemmän kehittyneillä markkinoilla ja epälikvideillä osakkeilla momentumin olevan jopa niin vahva, että siitä voi piensijoittajakin hyötyä.

Salkusta Nissan, M-Real ja BP pettivät odotukset pahasti viime viikkoina. Nissanissa uskon kuitenkin johdon olevan hyvin ajantasalla. Nissanin CEO Ghosn keskittyi selittelyn sijaan itseruoskintaan, mikä on merkki suoraselkäisyydestä. M-Realin ja PB:n kohdalla pettymyksiin on jo totuttu viime vuosina, ja sijoitus perustuu enemmän contrarian-strategialle. Contrarian-strategia on momentumin ohella ollut harvoja säännöllisiä yli indeksin tuottavia strategioita. Eli lyhyellä aikavälillä(2pv-vuosi) osakekurssit aliarvostavat menestystä, kun taas pitemmällä aikavälillä(1-4v) “hyvät” osakkeet ovat huonompia sijoituskohteita kuin “huonot”. David Dremanin klassikkoteos "Contrarian Investment Strategy" on erittäin suositeltavaa lukemista. Kirjoittajaa pidetään yhtenä fiksuimmista sekä akateemisesti että käytännön meriiteillä.

3 comments:

Anonymous said...

"OMX:ssa nähty melko kroonisiakin tulosvaroittajia(mm. Perlos)"

Mielipiteitä Perloksesta, joko tuohon puukkoon voi tarttua vai viiltääkö vielä... itse otin jo pikkuriikkisen kiinni...
Riskihän on ilmeisen kova.

deli said...

3,30 hinnalla oli mielestäni erittäin halvaksi hinnoiteltu. 3,75e mielestäni vielä suht halpa osake. Itse asiassa mielestäni riski on jopa pienempi kuin joissakin syklin huipulla olevissa firmoissa.

En kuitenkaan usko, että puolen vuoden sisällä nähdään juuri myönteisiä uutisia.

Tuotto/Riski suhde mielestäni parempi kuin keskimäärin pörssissä - molemmat tosin kovia. Kärkkyisin ehkä mielummin vielä alhaisempaa hintaa, ennen kuin iskisin kiinni. Jos juna menee, sille ei sitten mahda mitään

Anonymous said...

"En kuitenkaan usko, että puolen vuoden sisällä nähdään juuri myönteisiä uutisia."

Samaa mieltä, perustelin itselleni ostoja ennen vuodenvaihdetta:
1. Porukka möi tappiollisia verotuksellisista syistä edulliseen hintaan.
2. Odotan hyvää dataa 2008 keväällä, mutta sitä ennen juna on jo mennyt, haluan olla kyydissä.
3. Lukuisat muut kiinostavat olivat/ovat mielestäni syklin huipulla.