Huomattavaa on kuitenkin muutos tulevaisuuden ohjauksissa. Parhaimpina neljänneksillä yritys toisensa jälkeen nostivat tulevaisuuden odotuksiaan. Tänään Cargotec laski ohjeistustaan, samoin rapakon toisella puolella teki yritykset kuten 3M ja Lexmark. Ticker Sensen (http://www.tickersense.typepad.com/) mukaan tulosohjauksien optimistisuus on alimmalla tasolla sitten vuoden 2003. Ei mitään hälyttävää, enintään hiljainen signaali tulosten kasvuvoiman hiipumisesta:

Blogin salkku lähti lievään nousuun, etenkin Sandvik oli hyvässä vireessä nousten 5,5% tänään. M-Realin tekemä Metsä-Botnian myynti oli hieman pettymys. 60 miljoonan euron alennus Botniasta on melko paljon, vaikka johdon selityksissä ihan logiikkaa olikin. Silti tuli mieleen, ettei tässä välttämättä maksimoitu vähemmistöomistajien osakkeiden arvoa. Seuraavassa hieman perusteluja salkun valinnoista:
British Petroleum
Öljyteollisuutta on vaikea sivuuttaa kun hakee hyvää hajautusta salkkuunsa. Moni osake ja markkina korreloi negatiivisesti öljyn hinnan nousuun, joten hyvä olla hedgeä toiseenkin suuntaan. En varsinaisesti usko öljyn hinnan nousevan huomattavasti nykyistä korkeammalle pysyvästi, mutta 100 dollarinkin ylitys on hyvin mahdollista tilapäisten, ehkä vuosia kestävien, ongelmien ilmetessä. Lähi Idän tapahtumien ennustaminen monen vuoden päähän on lähes mahdotonta. Tänään maakaasu nousi 10% ja öljy 4,5%. Öljy 56 dollaria kun se vain joitakin päiviä sitten oli 50 dollaria. Aivan käsittämätöntä volatiteettia.
BP Liivevaihto ja tulos %:
BP on ollut viime vuosina öljyteollisuuden alisuorittaja. Sen osakekurssi on jäänyt jälkeen muista isoista – esim. Exxon, Shell, Chevron, Total - pahasti jälkeen. Alaskassa vuotanut öljyputki ja Texasin öljyjalostamon räjähdys olivat mielestäni yksittäisiä huono-onnisia tapahtumia, jotka ovat painaneet kurssia. Pitkällä aikavälillä BP näkymät ovat valoisat. BP on Exxonin jälkeen toiseksi suurin öljy pumppaaja, joka kasvaa orgaanisesti ja osoittaa huomattavasti avoimempaa otetta tulevaisuuden energiamuotoihin kuin esim. Exxon. BP osinkotuotto on 3,7% ja P/E-luku alle 10. BP pystyy vielä parantamaan tulostaan enemmän kuin muut yhtiöt, kunhan tehostustoimet purevat.
Human Care (http://www.humancare.se/)
Länsimaissa yli 60-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan seuraavan 30 vuoden sisällä. Noin 20:stä prosentista noin 40:n prosenttiin. Vielä tärkeämpää: Toisin kuin nykyiset vanhemman polven ihmiset, sotien jälkeinen suuri ikäjoukko tulee olemaan ostovoimaltaan huomattavasti paremmassa asemassa.
Human Care valmistaa erilaisia seniorien elämää helpottavia tuotteita. Se keskittyy vanhusten laadukkaisiin rollaattoreihin ja erilaisiin hisseihin. Yritys on kasvanut nykyiseen kokoonsa osin yritysostoin, ja marginaalit ovat paranemaan päin kunhan integroitumisongelmista on päästy. Olen kiinnostunut ikäjakauman tuomista muutoksista ja halusin valita jonkun yrityksen edustamaan tätä muutosta. Täytyy myöntää, etten rollaattoribisneksen asiantunitja ole, yritys on melko pieni(Markkina-arvo 30me), eikä osakekaan ole erityisen halpa(P/E n.20, EV/EBITDA 11,3). Kuitenkin se onnistu herättämään mielenkiinnon.
Mandatum Ukraina
Kehittyvät osakemarkkinat eivät ole tehokkaat. Eivät edes lähellekään siinä määrin missä länsimaiset pörssit. Ukrainan kaltaisiin pörsseihin ei ole kovin helppo päästä käsiksi. Ainakin näin oli vielä muutama vuosi sitten. Kehittyvissä markkinoissa on usein boom&bust tyyppinen kierto:
1. Markkinoille tulevat ensimmäiset ulkomaiset sijoittajat
2. Osakkeet alkavat nousta, kun ensimmäiset osakerahastot tuovat paljon pääomaa markkinoille
3. Suuret tuotot houkuttelevat yhä enemmän sijoittajia hyötymään kultaryntäyksestä
-> Osakkeet muuttuvat auttamattoman yliarvostetuiksi.
4 Oikeissa olosuhteissa markkinoiden arvostus nousee kuplamaisesti, kunnes osakkeet ovat liian kalliita ja ihmiset ostavat osakkeita vain koska uskovat jonkun ostavan vielä korkeammalta.
5. Jokin paikallinen tai globaali tekijä aiheuttaa joukkoryntäyksen markkinoilta. Itseään vahvistava kehä kääntyy toiseen suuntaan.
Mielestäni Ukraina on melko uusi löytö ison rahan markkinoilla. Jos yleinen kehittyvien markkinoiden myönteinen sentimentti pysyy ylhäällä, voi markkina helposti nousta 50 % globaalin liikalikviditeetin ajamana. Yleensä sijoitan fundamenttien perusteella, mutta joskus psykologiaan perustuva spekulointi voi olla myös tuottoisaa – ainakin hyvin mielenkiintoista.
2 comments:
"Olen kiinnostunut ikäjakauman tuomista muutoksista ja halusin valita jonkun yrityksen edustamaan tätä muutosta."
Sama täällä, suurilla ikäluokilla on on kyllä varaa satsata itseensä silloin kun elämä alkaa olla ehtoopuolella. Muita pohjoismaisia vastaavia yrityksiä mitä voisi tutkia/vertailla?
Erilaisen terveydenhuollon lisäksi voi olla muitakin hyötyjiä. Vapaa-aika, matkailu jne.
Lääkefirmoja ja terveydenhuoltoon liittyviä yrityksiä on kymmeniä, moni tosin tappiollisia. En ole niin valtavasti tutustunu, ja moni on hyvin epävarmoja biofirmoja.
Onhan noita terveydenhuoltoon:
Astra Zeneca
Capio
Sectra
Q-MED(mm. ryppyjen poisto ja muu kauneuskorjailu, tosin taitaa olla enemmän alle 50:lle)
Probi(bioravinteita ym)
Pharmexa(bio)
Feelgood svenska(ehkä vanhuksetkin saadaan jumppaamaan)
Nobel biocare(hampaat)
Ortivus(healthcare IT)
Novo Nordisk(diabetes)
Meda
jne..Ihan kauhea läjä. Mut tosiaan noi biojutut vaatis aika paljon osaamista tai laajan hajautuksen. Aina parempi, jos löytää jonkun alan joka "yllättäen" hyötyy väestön vanhenemisesta. AstraZeneca saa varmasti pari prosenttia kasvua GDP:tä enemmän, mutta se lienee jo hinnoiteltu.
Ei muuta kun google laulamaan...
Post a Comment