Thursday, September 27, 2007

Tecnomen 1,30e - Osta

Tecnomen toimittaa voicemail- ja laskutusjärjestelmiä operaattoreille. Etenkin kehittyvissä maissa suosittu prepaid maksutapa on luonut Tecnomenille liiketoimintaa.

Viime aikoina Tecnomenin kurssi on ollut masennuksissa, vaikka Q2 tulos oli odottettua parempi ja tilauksiakin tullut suhtellisen hyvin kesällä. OPS on myynyt isoja nippuja useamman kerran ja tämä painoi kurssin alle 1,30e. Tuskin moni salkunhoitaja haluaa näyttää Tecnomenia omistustensa listalla. Tästä syystä nyt voisi olla hyvä ajankohta ostaa kun kvartaali loppuu perjantaina.




-Kehittyvissä maissa liiketoiminta on riskiä ja volatiilia bisnestä, mutta tämänhän voi nähdä myös mahdollisuutena. Jos jalka saadaan Aasiassa oven väliin, kuten muutamia vuosia sitten Etelä-Amerikassa, on myös upside potentiaali pienelle yhtiölle erinomainen.

-Huolto- ja ylläpitotoiminnan osuus liikevaihdosta on kasvanut alkuvuonna 22%:n liikevaihdosta, kun se viime vuonna oli 15%. Tämänkaltainen suuntaus onkin toivottavaa, koska se vähentää tuloksen riippuvuutta yksittäisistä sopimuksista.

-Tilauksia tullut melko hyvin. Tilauskanta kesäkuun lopussa oli n.20me – paljon lähihistorian keskiarvoa korkeampi. Tämän jälkeen on tullut tiedote yhdestä noin 5 miljoonan euron diilistä. Ennen seuraavaa osaria odottaisin yhtä suurempaa tai kahta pienempää kauppaa – muuten luvut saattavat olla hieman pettymys. Eka kvartaali oli surkea, kun taas toinen kvartaali jo firman kaikkien aikojen parhaita. Kannattaa kuitenkin huomata, että osa ensimmäisen kvartaalin toimituksista siirtyi toiselle, ja tämä selittää osan kontrastista.








Uskon positiivisen uutisvirran kuitenkin jatkuvan. Hyvät uutiset usein otetaan vastaan hieman hitaasti. Q3 liikevaihdoksi arvioin 18,5 miljoonaa euroa, EPS 0,03. Koko vuodelta odottaisin 71 miljoonan liikevaihtoa n ja 0,10 EPS:ä. P/E luku olisi 13 tienoilla. Tämä on hiukka markkinan ennusteita optimistisempi. Mielestäni yli odotusten menny Q2 ei nostanut tulevaisuuden odotuksia niin kuin olisi ollut syytä. Vaikkei kasvua ole viime vuosina hurjasti tullut, näkisin että tälläkin suunnalla on mahdollisuutta yllätyksiin ensi vuonna. Ja jos liikevaihtoa saadaan reilusti kasvatettua on liiketoimintavipu hyvä ja EBIT% saattaa nousta parhaimmillaan lähes 20% tienoille kuten toisella neljänneksellä nähtiin. Uusi myynti ei lisää kustannuksia samassa suhteessa - isot tuotekehityskulut ja muut suht kiinteät kustannukset ovat luoneet hyvän vivun jos liikevaihto saadaan hilattua lähemmäksi sataa miljoonaa lähivuosina. Tämäkin tietty pätee molempiin suuntiin
-Dollari on jossain määrin Tecnomenille ongelma, koska suuri osa sen myynnistä tapahtuu Etelä-Amerikassa. Kuitenkin dollarin suhteellien arvo on laskenut jo vuosikausia ilman dramaattisia haittavaikutuksia. Tecnomen on lisäksi suojautunut johdannaisilla valuuttakurssien heilahtelujen varalta, joten en usko dollarin aiheuttavan negatiivista yllätystä.

-OPOa 1,22, P/S noin 1. OPO:n ja P/S:n luottamisessa downside riskin määrittämiseen on huonoja esimerkkejä viime ajoilta. Elcoteq, Stonesoft, M-Real ja monet muut ovat osoittaneet, että OPO:n määrä laskee aika nopeasti kun tappiot kasvavat. Kaikesta huolimatta yrityksen omaisuudella ja velattomuudella on kiistatta arvoa. Tecnomenilla varallisuus on kiinnittynyt huomattavasti saataviin asiakasyrityksiltä. Tecnomenilla oli kesäkuun lopussa lyhytaikaisia saamisia 55,3 miljoonaa euroa, kun vastaavasti velkaa yrityksellä oli yhteensä 12,8me (korotonta, eli käytännössä siirto- ja ostovelkoja). Tecnomenin markkina-arvohan oli 76,79 miljoonaa euroa. No, tarkoitukseni ei ole sanoa, että myyntisaamisten määrä on hyvä asia – päinvastoin. On jopa tutkittu, että firmat joiden taseessa on paljon myyntisaamisia, häviävät keskimäärin(marginaali tosin ei kovin merkittävä) tuotoissa muille osakkeille. Kuitenkin ilmeisesti kehittyvät markinat ovat rahoituksen suhteen kehittymättömiä, ja Tecnomen joutuu toimimaan eräänlaisena rahoittajana. Tämä ei ole tietenkään hyvä asia varsinkin jos luottotappiota alkaa ilmaantumaan. Tecnomen luonnollisesti kiinniittää huomiota näihin seikkoihin, joten näkisin nuo erät kuitenkin suhteellisen kurantteina. Muut seikat sivuuttaen, nettovarallisuus tulisi ottaa huomioon positiivisena tekijänä arvonmäärityksessä.

-Ensimmäinen heikko kvartaali pelotti sijoittajat pois ja nyt sen voi katsoa jo listan hylkiöiden joukkoon. Tämä on luonnollisesti arvosijoittajalle hyvä tilanne. Tottakai tilanteen muuttumiselle tarvitaan joku katalysti. Esimerkiksi joku suurempi tilaus Intiaan tai todella hyvä tulos voisi nostaa Tecnomenin taas kartalle ja saada siten aikaan 30-40% nousun.

Rehellisesti sanottuna en pysty arvioimaan miten Tecnomenin teknologia tulee pärjäämään jatkossa. Enkä usko, että kukaan pystyy kovin suurella varmuudella tekemään tästä ennustuksia. Lukujen mukaan kuitenkin riski/tuotto suhde on hyvin kohdallaan. Näen 50% nousun huomattavasti todennäköisempänä kuin 30% laskun vuoden säteellä.

Wednesday, September 26, 2007

Sijoitusympäristö ja hieman analyysiä murjotuista yrityksistä

Fed nosti laski viime viikolla hieman yllättäen sekä Fed funds- että discount-korkoa. Markkinat pitivät päätöksestä ja perjantaina indeksit päättivät noin 3% ylempänä kuin viikon alussa. Itse en paljoa tuosta noususta hyötynyt, kun olin keventänyt omistuksia. Koron lasku varmasti auttaa jossain määrin rahamarkkinoita alentamalla lyhyen ajan korkoa. Sen sijaan pitkät korot nousivat hieman sijoittajien luultavasti pelätessä infaatiota. EUR/USD, kulta ja öljy tekivät uudet ennätyksensä, joten inflaatiopaineita on luvassa.

Nyt härkä-leirillä on aseenaan koron lasku ja karhut taas pelaavat taantumakorttiaan. Kaikki lienevät jo sitä mieltä, ettei tuloskasvu voi jatkua >10% enää parina seuraavan vuotena. Samoin, kaikki puhuvat taantuman mahdollisuudesta. Arviot Yhdysvaltain taantuman todennäköisyydestä ovat nousseet 30-60% välille. Mielestäni kuitenkin itse taantuman tapahtuminen tai välttäminen ei ole avain kysymys – kysehän on vain määritelmästä. Kasvu kuitenkin hidastuu jokatapauksesa mikä tekee hallaa tulostasolle. Inflationarinen ympäristö(raaka-aineet, energia, ruoka) yhdistettynä hitaaseen kasvuun on tekee tulostason entistä huterammaksi.

Itse aion kuitenkin pysyä maltillisesti osakkeissa, mutta varaisin käteistä pahojen päivien varalle. Se, että melko vakaa yritys, Uponor, tippui lähes 20% liikevaihtovaroituksesta kertoo, ettei pettymyksiä oikein sallita (sama päti Q2 osavuosikatsauksiin). Niitä on kuitenkin syklisille osakkeille luvassa jatkossakin. Olemme ohittaneet syklin vaiheen jossa tulokset kasvavat mahtavaa vauhti ja positiiviset uutiset tulvivat joka tuutista. Olen yrittänyt kerätä salkkuun osakkeita, jotka eivät ole 5-kertaistuneet 5 vuodessa vaan mielummin pysyneet suhteellisen maltillisella tasolla.

Q3:n loppu lähestyy ja salkunhoitajat entisestään päästä eroon laskeneista osakkeista. Kuka nyt haluaisi näyttää Elcoteqin 10 suurimman osakkeen listalla. Yleensä kvartaalien alut ovat hyviä heikosti menestyneille yrityksille ja erityisesti tammikuun alussa nämä tuppaavat nousemaan reippaasti. Nyt on aika sijoittaa yrityksiin joihin ei ole ladatta kovia odotuksia!

Laitoin Geokineticsistä juttua alemmaksi. Myöhemmin kirjoittelen varmaan Tecnomenista tai muusta omistamastani unohduksiin vaipuneesta osakkeesta.

Geokinetics

Geokinetics 22usd - Osta

http://investing.businessweek.com/research/stocks/snapshot/snapshot.asp?symbol=GOK


-Markkina-arvo 225m usd, ei juuri analyytikkoseurantaa, ja vaihto suhteellisen pieni.

-Tekee seismistä tutkimusta öljyn ja maakaasun löytämiseksi. Geokinetics on erikoistunut juuri raaka-aineiden etsimisiin hyvin hankalissa olosuhteissa. Ongelma nykyisissä reserveissä on juuri se, että koko ajan öljyä ja maakaasua joudutaan pumppaamaan vaikeammista ja vaikeammista paikoista. Öljyn etsintäbusiness on alana kasvanut lähes 50% vauhdilla viime vuosina. Tämä ei tietenkään ole kestävä kasvuvauhti, mutta jos öljy pysyy yli 60 dollarin, niin ala jatkanee 10-20% kasvua mahdollisesti vuosia.

-Tehnyt kohtuu hintaan (arvostus vain alle 5* EV/EBITDA) isoja yritysostoja. Sanoo nyt ettei enää kannata kun hinnat nousseet, pyrkii mieluummin orgaanisesti kasvamaan maailmalla.




Q2 surkeasta tuloksesta:
-Sää pilasi muutenkin vuoden huonoimman neljänneksen. Esim. Kandassa on alueita, joilla pystytään työskentelmään vain talvella. Q2:lla Osa ryhmistä ei voinut tehdä hommiaan viikkoihin. Ruman Q2:n takia takia laskenut 33$->22$.

-Alkuvuoden liikevaihto 215m, tulos reippaasti tappiollinen sään ja kertaluonteisten erien takia. Yritys järjesti annin, jolla se maksoi velkansa pois, oma pääoma tuplattiin. Yritysostoihin käytetyt vaihtuvakorkoiset velat tuottivat tappiota. Kuvassa uusi vs. Vanha taserakenne:





Lisäksi näin pienellä yrityksellä listauksen aloittaminen AMEX:ssa tuonee kustannuksia. Oleellista on kuitenkin, että nyt voidaan keskittyä liiketoimintaan, eikä jatkossa ole nimettävästi rahoituskuluja.

- Jos tulos nousee puoleenkaan kilpailijoiden EBIT:stä, voi kurssi hyvin tuplata. Ei tosin ole ennenkään ole ollut aivan niin kannattava verrattuna kilpailijoihin.

-Vertailu Dawson Geophysicaliin, saman kokoisia Jenkeissä, Geo isompi maailmalla.
Dawson 2006:
-Liikevaihto 168m (kasvanee 50%)
-Markkina-arvo nyt yli 600m(!)
-Nettotulos 15,9m
Kommentteja Dawsonista:
http://seekingalpha.com/article/46899-dawson-geophysical-company-good-vibrations
-Alan hallitsijat ovat kiinalainen BGP, Schlumberger:n tytär Western Ceco sekä CggVeritas.
Geokinetics on 4. Suurin tekijä maailmassa. Dawson hieman pienempi.

-Omistajat ostaneet(3m>myydyt 300k) paljon osakkeita viime aikoina. CEO osti viimeks 14.9. Muutenkin insiderit omistaa 40,09%.


-Tällä hetkellä sijoittajilla on lyhyeksimyytyjä osakkeita noin 10 päivän vaihdon edestä. Tämä on toisaalta uhka (joku tietää jotain), toisaalta kurssinousu voi olla sitäkin jyrkempi kuin shortteja täytyy alkaa sulkemaan. Monilla kyse on varmaan Hedgestä paremmin menestyviä firmoja vastaan, jos treidaavat esim. suhteellisen vahvuuden strategialla.


Yhteenveto: Yritys on varsin pieni, eikä sitä vielä seurata koska se on niin tuore tapaus markkinoilla(toukokuussa alkoi kauppa AMEX:ssa). Tästä syystä näennäinen heikkous on mahdollisuus ostaa halvalla yritystä kasvualalla. Uskon vuoden tuloksen olevan selkeästi positiivinen ja ensi vuoden tuloksen olevan jo lähempänä 3:a kuin 2 dollaria.

Tuesday, September 18, 2007

FED - 0,25%

Olisi yllättävää, jos Ben & co päättäisivät laskea puolikkaan prosentin ohjauskorkoaan. Uskoisin 0,25%-yksikköä(tästä eteenpäin vain %), ei lupausta korotuksesta, inflaatio nähdään yhä uhkana. Tämä skenaario olisi varmasti lievä pettymys markkinoille. Itseasiassa Bernanke on kirjoittanut tutkimuksen("What Explains the Stock Market's Reaction to Federal Reserve Policy") osakemarkkinoiden reaktiosta odottamattomaan korkopäätökseen. Hän kvantifioi historian perusteella odottamattoman 25bp muutoksen vaikuttavan noin prosentin verran laajaan osakemarkkinaindeksiin. Nyt uskoisin tilanteen olevan normaalia herkempi, joten jyrkempiäkin muutoksia voidaan nähdä. Tästä syystä bearina lähdetty tähän viikkoon.



Yleinen odotus on suunnilleen vedonlyöntikertoimien mukaan:
4,75% - 20%
5,00% - 75%
5,25% - 5%


Eli lievä painotus yli 0,25% laskulle. Lisäksi loppuvuodelle odotetaan futuurien mukaan vielä paria 0,25% laskua, joten varsinainen pettymys olisi neutraali koronlaskukanta. Itseasiassa FED on antanut luottoa keskimäärin jo lähes 5,00% lainalla ja onkin puhuttu varjokoronlaskusta. Täten Fed ei muuttaisi 0,25% koronlaskulla juuri mitään.


Hieman pohdintaa taustoista:

Agressiivisen korkopolitiikan puolesta
- Asuntomarkkinat ovat hyvin heikoilla. Konsensusennusteet ovat muotoutuneet odottamaan jopa 10% hinnanalennuksia asuntojen hintaan. Tämä laskee asuntoje collateral arvoja ja syventää entisestään ongelmia.
- Rahoitusmarkkinat tarvitsevat tukea. Jos bondien ja osakkeiden kurssit jatkavat heikkenemistä ja lainananto on kitsasta, on vaikea nähdä miten kulutus voisi jatkua nykyisellä tasolla, säästämisasteen ollessa käytännössä nolla. Näin alhainen säästämisaste vaatisi varallisuuden kasvua, jota tuskin asunnoista saadaan.
-Muut raaka-aineet kuin öljy pysyneet suhteellisen rauhallisina.



Tiukan korkopolitiikan puolesta
-Dollarin nopea heikkeneminen rajoittaa koronlaskumahdollisuuksia
-Inflaatio laskenut vain tavoitteen(CPI 1-2%) ylärajaan.
-Öljyn hinta noussut yli 80 taalan
-Koronlasku ei ratkaise - helpottaa toki - huonojen luottojen ongelmaa. Treasury korot ovat jo oleet laskussa, mutta roskalainoissa spread on leventynyt vielä kiivaammalla tahdilla. Jos yritys sai ennen lainaa 5% + 2%, on nykyisen kaltainen 4,5% + 3,5% kovempi korko koska riskipreemio(jälkimmäinen) on kasvanut.

Kyseessä on siis perinteinen inflaatio/talouskasvu trade-off

Täytyy muistaa että keskuspankkiiritkin ovat vain ihmisiä. Heihinkin voi vaikuttaa muut kuin puhtaat rationaaliset perusteet. 0,25% puolesta puhuu, että uusi Greenspanin jälkeinen FED haluaa tehdä pesäeron edelliseen kauteen luomalla tiukan inflaatiovalvojan imagon. Samoin, kongressin edustajien vaatimukset suuresta koronlaskusta kääntyvät itseään vastaan, koska FED tahtoo osoittaa olevansa täysin valtiovallasta riippumaton päätäntäelin.

Bernanke ja FED tulee saamaan paljon lokaa niskaansa, jos talous hidastuu ensi vuonna merkittävästi. Uskon kuitenkin, että itsenäisyys- ja inflaatiotavoitteet ovat tärkeämpiä kuin pelko julkisesta tuomiosta. On hyvä asia, ettei FED:stä ei periaatteessa voi saada potkuja. Tämä takaa, ettei lähdetä samaan populismiin kuin Bushin hallinto on tehnyt. Greenspankin kommentoi nykyistä hallintoa talouspoliittisesti holtittomaksi.

Dollari


Mikä dollarin heikkenemisessä on huonoa? Eikö vientiyritysten olosuhteet parane ja kauppataseen epätasapainot pienene? Periaatteessa rauhallinen lasku ei välttämättä ole kovin negatiivinen, mutta nopea dollarin heikentyminen voisi olla hyvin vahingollinen. Valuutan heikkenemisen positiivinen vaikutus alkaa tehota 6-18kk päästä itse muutoksesta. Negatiiviset vaikutukset alkavat nopeammin. Ulkomaiset tuotteet ovat kalliimpia(inflaatio +) ja itseasissa kauppatasee vaje voi tästä syystä kasvaa aluksi. Tämän lisäksi jos eri tahot yhdysvalloissa pelkäävät dollarin laskun jatkuvan, heidän on jopa järkevä ostaa näitä kalliita ulkomaisia tuotteita varastoon nyt eikä tuotteiden edelleen kallistuttua. Ulkomailta tuotteilla voidaan täten korvata kotimaisia ostoksia, jolloin kotimaan aktiviteetti vähenee. Tämän kaltainen kehitys olisi huono juttu jo hidastumassa olevalle talouskasvulle. J-kirjainta käytetään usein kuvaamaan valuuttamuutosten vaikutusta(ensin huonontaa talousolosuhteita ja parannus tulee vasta myöhemmin), mutta jos valuutta heikkenee hallitsemattomasti U-kirjain lienee lähempänä totuutta.

Uskoisin, että dollarissa voi olla hyviä ostopaikkoja, jos jonkinlaisen luisuun ajaudutaan. Dollarin romahdus ei kuitenkaan ole kenenkään(enintään kullan holdaajille) etu ja keskuspankeilla on nykyään reservejä pidätellä heikkenemistä kun se ylittää tiettyjä kipupisteitä. 1,55 eur/usd tienoilla dollari käy hyvin halvaksi. Tässä vaiheessa puhelinlinjat Japaniin ja Eurooppan kävisivät jo kuumana. Karrikoiden uudella mantereella tuotteet(ei-helposti-siirrettävät) ovat tällöin 30% halvempia kuin vanhalla. Jos tämän lisäksi saataisiin loppuvuodeksi synkkä pörssikehitys, voisivat tietyt jenkkiosakkeetkin alkaa näyttää houkuttelevilta.

Miten vaikuttaa Euroopan sijoitusympäristöön?

Euroopan keskuspankki lopettanee kiristävän korkopolitiikan. Euron arvoa ei ole varaa päästää liian jyrkkään nousuun. Eurooppalaisten yritysten kilpailukyky heikkenee muuten ja jollain aloilla tämä voi tarkoittaa tuotannon kannattamattomuutta. Työllisyydestä ja talouden kasvusta huolehtivat poliittiset johtajat antavat varmasti painetta EKP:lle olla nostamatta korkoja. Euroopan kasvu on viime aikoina osoittanut hieman hiipumisen merkkejä.

Euroopassa on vähintään yhtä paha "asuntokupla" kuin Yhdysvalloissa. Lainananto ei ole ollut yhtä agressiivista, mutta koronnostot voisivat silti pysäyttää hintojen nousun liian nopeasti. Tämä tuskin on kenenkään etu.

Yleisissä korko-odotuksissa on vielä lievä bias ylöspäin. Jos taas uskoo korkojen suuntaavan alaspäin, voisi korkoherkät, esim velkaiset(esim. sähköfirmat, ei kuitenkaan junk-luokitellut) osakkeet voisivat olla sijoittamisen arvoisia 6-12 kk tähtäimellä. Uskoisin, että korkohuippu on muutamaksi vuodeksi saavutettu.

Sunday, September 16, 2007

Back to business

Hieman työkiireet helpottaneet, joten rustaillaan blogia taas hieman etiäpäin. Alkuvuosi ei mennyt aivan putkeen sijoitusten suhteen. Ei toisaalta erityiden huonostikaan. Tilanne on edelleen sama kuin keväälläkin. Sijoitusmarkkinat ovat suhteellisen järkevissä hinnoissa toistaiseksi, muttei todella houkuttelevien sijoitusten löytäminen ole ollut enää pitkään aikaan helppoa. Osakevalinnat olivat alkuvuodella ihan suhteellisen hyviä. Larox, Sandvik, rahastot kestäneet hyvin markkinoiden höykytystä, kun taas M-Real, Nordea ja shorttailu olleet tappiollista liiketoimintaa. Blogin pidossa on se hyöty, että näkee mitä on töppäillyt, joten oppiminen helpompaa. Ihmisen mielin kun kärsii erilaisista vääristymisistä: voitot muistetaan tappiota helpommin, tuloksia verrataan vääriin vertailuindekseihin ym.

Kuten indeksien hintakäyristä nähdään, ovat osakkeet olleet vieläkin vuoden horisontilla hyvä sijoitus. Ensin OMX Cap index: nousua rapiat 20% vuoden aikana.

Myös Dax(sininen), S&P 500(punainen) ja Nasdaq(vihreä) ovat reippaasti plussalla, Dax jopa yli 25%.




Jotain huomioita kevään maksetuista oppirahoista:

- Shorttaamisen

Moni sijoittaja välttää kokonaan lyhyeksi myyntiä tai muuta hyötymistä markkinoiden laskusta. Jos ajoittamista tehdään, se koskee lähinnä käteinen/korkopaperit/osakkeet rotaatiota. Shorttaamista vastaan löytyykin muutama hyvin painava argumentti:

1. Markkinan voi odottaa nousevan keskimäärin 6-7 % vuodessa, kun taas yli -15 % karhumarkkinoita nähdään hyvin harvoin, usein vain muutaman kerran vuosikymmenessä. Tästä voi laskeskella, että pitemmän päälle kannattaa pysyä varovaisen positiivisena, lähinnä minimoiden tappiota esim. siirtymällä defensiivisiin sijoituksiin kun tilanne alkaa heikentyä.
2. Shorttien maksimituotto on 100%, tappiolla ei ole rajaa. Täten vaikka olisi ”oikeassa”, voi näkemyksellä päätyä suuriin tappioihin ellei riskinhallinta ole kunnossa. Jos vaikka aloitti vuoden 1999 alussa maltillisesti myymään lyhyeksi jo yliarvostettuja internet yhtiöitä, oli edessä hyvin suuret tappiot ennen kun näkemys palkittiin. Yksi Wall Streetin toistetuin klisee onkin Keynesin ”The market can stay irrational longer than you can stay solvent”.

Rahoitusmarkkinat eivät ole niin tehokkaat kun monesti uskotaan, joten kuplat ja aliarvostukset säilyvät usein sinnikkäästi. Tutkimukset osoittivat, että parhaat hedge fundit, kuten Sorosin Quantum, ratsastivat internet-kuplalla lähes loppuun asti, ennen kuin alkoivat massiivisiin myynteihin. Jos ei ole olemassa tahoa, joka toisi hintoja järkeviksi, on kuplan kasvattaminen usein sijoittajille jopa rationaalista. Aina löytyy suurten tuottojen houkuttelemia yksityissijoittajia joille mustat pekat lopulta jaetaan.. Tässä mielessä kurssien ollessa vielä nousussa, on laskun ennakoiminen pitemmillä sijoituksilla hyvin riskiherkkä strategia.

-Talousdatan vaihtelevuus

Talouden luvut kuten inflaatio, työttömyys, vähittäismyynti ja jopa BKT kasvu ovat yllättävän volatiileja ja herkkiä satunnaisuuksille. Esimerkiksi vähittäismyynti voi näyttää vahvalta koska bensa kallistuu, säät ovat hyviä tai on käytetty alennuksia. Lisäksi eri lukuihin vaikuttavat ajalliset tasoitukset ja mittausmenetelmien muutokset. Täten yksittäisten kuukausien luvuista ei voida tehdä juuri vahvoja päätelmiä, vaan pitäisi käyttää 3kk-6kk trendiä ja sitäkin analusoida hieman kriittisesti. Luvut voivat johtaa harhaan hyvin sivistyneitäkin sijoittajia, joten aina kannattaa jättää epävarmuudelle tilaa. Se, että sanoo nyt USA:n ajautuvan varmasti lamaan ensi vuonna osoittaa henkilöltä analyyttisen ajattelun puutetta. Valistuneet arvaukset sen sijaan voivat parantaa tulosta rahoitusmarkkinoilla. Tällä hetkellä Intraden (http://www.intrade.com/) vedonlyöntikertoimista voi arvioida taantumaa – kahden peräkkäisen kvartaalin negatiivisuutta - pidettävän reilun 50 % todennäköisenä ensi vuodeksi. Tosin tuo markkina ei ole erityisen likvidi, joten hieman varauksella voi suhtautua.

Makrotalouden ennustaminen on usein vaikeata. Ihmiset menevät usein harhaan olettaessaan ilmiöiden toistuvan samoin kuin historiassa. Kun korkokäyrä on laskeva, on taantuman todennäköisyys 80 %, koska 8 kertaa 10:stä on ennen nähty taantuma. Näin suoran yhteyden vetäminen on kuitenkin pseudotiedettä. Samaa menetelmää käytetään väärin lähes jokaisen talousluvun ja –ilmiön yhteydessä. Talouden ennakoiminen tarkasti on täysi mahdottomuus, koska siihen vaikuttavat ääretön määrä tekijöitä ja odotettavissa olevien tekijöiden lisäksi mahdollisia shokkeja, joita ei voida mitenkään ennustaa (terrorismi, luonnonkatastrofit ym.).

Hieman turhan usein tulee reagoitua yhteen datapisteeseen voimakkaasti. Pitäisi osata malttaa katsoa tilannetta pitempään ja ottaa uusi talousdata kriittisesti vastaan.