Saturday, March 31, 2007

Kalliit ja halvat pörssit

Päivitin tiedot eri maiden osinkotuotoista ja arvostustasoista. Luvut Financial Timesin sivuilta. Melko raakile analyysina, mutta antaa ainakin hyvän yleiskuvan.


Ero arvostuksessa kehittyneiden ja kehittyvien välillä on melko pieni. Toki kasvu on nopeampaa kehittyvissä, mutta toisaalta riskikin on aivan eri luokkaa. P/E:n ja osinkotuoton ero on marginaalinen. Kun otetaan huomioon huonomman corporate governancen ym. vaikutus, en ole enää kovin innostunut kehittyvistä markkinoista ainakaan indeksitasolla.


Kehittyneet markkinat:



Laskin myös tunnusluvun osinkotuotosta ja E/P:stä painottaen arvostusta (tasapainoisempi näin):





Kehittyvät markkinat




Mielenkiintoisimmat:

- Ruotsi

- Saksa

- Hollanti

- Thaimaa


Ei kiitos

- Japani

- USA

- Espanja

- Venäjä (Ehkä ok jos haluaa osittaista hedgeä raaka-aineiden nousua vastaan)


Esimerkiksi Venezuela näyttää halvalta, mutta maan johto on äärimmäisen arvaamaton, joten pitäisin vielä näppini erossa tuosta maasta.


Myöhemmin voisi analysoida maita tarkemmin..



Thursday, March 22, 2007

Mitä FED oikein halusi sanoa?

Viesti oli siis, että inflaatio on voimistunut ja talouden kasvuodotukset heikentyneet. Alempana on molemmat lausunnot peräkkäin vertailun helpottamiseksi. Ei dramaattisia muutoksia, mutta silti selviä eroja. Mielestäni FED on todellakin puun ja kuoren välissä, joten se haluaa nähdä miten nämä tekijät kehittyvät jatkossa.

Mistä sitten edellytykset kurssinousulle?

Hyvin harva enää odotti, että keskuspankki lähtee nostamaan korkoja vaikka tiukentava bias olikin päällä. Tammikuun jälkeen inflaatioluvut olivat odotettua korkeampia ja talouden kehitystä kuvaavat luvut pettymyksiä.

Markkinakommentaattorit ovat puhuneet, että FED poisti itseltään rajoituksen laskea korkoja. Ehkä tämä oli sitten yllätys. Itse en osannut odottaa, että tämä olisi niin suuri helpotus. Toisaalta positiivista saattoi olla, ettei taantuma-korttia vedetty esiin suprime- ja asuntotilanteeseen liittyen. Tähän selitys on mielestäni yksinkertaisesti, ettei FED halua ottaa riskiä herkkään kulutuskysyntään vaikuttamisesta.

Seuraavassa lauselmat peräkkäin, tärkeitä kohtia tummennettu:


---------------------------------------------------------------------------------

Maaliskuu 21

"Recent indicators have been mixed and the adjustment in the housing sector is ongoing. Nevertheless, the economy seems likely to continue to expand at a moderate pace over coming quarters.

Recent readings on core inflation have been somewhat elevated. Although inflation pressures seem likely to moderate over time, the high level of resource utilization has the potential to sustain those pressures.

In these circumstances,the Committee's predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected. Future policy adjustments will depend on the evolution of the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information."


------------------------------------------------------------------------------------


Tammikuun 31:

Recent indicators have suggested somewhat firmer economic growth, and some tentative signs of stabilization have appeared in the housing market. Overall, the economy seems likely to expand at a moderate pace over coming quarters.

Readings on core inflation have improved modestly in recent months, and inflation pressures seem likely to moderate over time. However, the high level of resource utilization has the potential to sustain inflation pressures.

The Committee judges that some inflation risks remain. The extent and timing of any additional firming that may be needed to address these risks will depend on the evolution of the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information."


--------------------------------------------------------------------------------------


Tammikuun sanamuodot ensin, maaliskuun jäljempänä:

Kasvu: firmer economic growth <-> mixed indicators
Asunnot: stabilization <-> ongoing adjustment
Mitattu inflaatio: core inflation improved <-> core inflation elevated
Odotettu inflaatio: likely to moderate over time


Kaiken lisäksi "the Committee's predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected" kertoo ettei kiristysmahdollisuuskaan ole poistunut.

Toki korkojen lasku on hyvin positiivista osakemarkkinoille. Mutta, mielestäni se on positiivista vain sillon, kuin se voidaan tehdä hallitun inflaation oloissa - ei talouden kriisien purkamiseksi inflaation vielä ollessa uhka.

Ostin mallisalkkuun Nasdaqin short turbowarranttia 11 111 kpl hintaan 0,72. (8000e). Position lisääminen väärään suuntaan menevästä instrumentistä on aina riskipeliä. Päätöksentekoon vaikuttavat helposti tunteet, kun omistus menee tappiolle. Tässä tapaukseessa uskon kuitenkin, että tämän viikon bull-market on ohimenevä.

Wednesday, March 21, 2007

FED ei yllättänyt

Kurssit lähtivät välittömästi nousuun lausunnon julkaisemisen jälkeen. Yhdysvaltain pörssit olivat reilun 1,5 prosentin nousussa noin tunti ilmoituksen jälkeen.

-Ohjauskorko pysyi odotetusti 5,25%

-FED vaihtoi tiukentavasta näkökannasta neutraalimpaan.

-Inflaatiopaine on edelleen olemassa. Osa inflaatioluvuista on hieman kohonnut. FED:n politiikka riippuu jatkossa tulevasta datasta sekä inflation että talouskasvun suhteen. “Inflation pressures are likely to moderate in the future

-Ei niin huolestunut talouskasvusta. Uskotaan, että kasvu jatkuu kohtalaisena (moderate pace). Viimeaikanen talousdata on ollut “epäyhtenäistä”. Sanamuoto on hieman aiempaa negatiivinen epäyhteinäisyyden suhteen. Lisäksi mainittiin, että asuntomarkkinoiden sopeutuminen on käynnissä, kun viimeksi jo vihjattiin tasoittumisesta.

-Asuntolaina- ja suprimeongelmia ei sivuttu. Oma arvioni on, ettei Bernanke & co halua ottaa kantaa asioihin joiden suuntaa ei voida kovin vakuuttavasti ennustaa. Mielummin ollaan hiljaa kuin järkytetään markkinoita. Komitea varmaan miettii sanavalintojaan erittäin huolella, eikä jyrkkiä valintoja juuri nähdä.

-Markkinoille sanoman neutraalius oli helpotus, koska viime aikoina negatiiviset tekijät ovat hallinneet uutisotsikoita. Eli koronlaskun todennäköisyys nousi, koska koronnoston mahdollisuus käytännössä vedettin pöytälaatikkoon.

Omaa näkemystäni tämä ei juuri muuttanut. Kurssien vahva reaktio oli hieman yllätys. Toki sijoittajat haluavat koronlaskua, mutta vakavat talouden ongelmat pysyvät edelleen taustalla. Eikö talouden hidastuminen ollut melko itsestään selvä trendi taloudessa? Koronlaskujakin on jo pidempään odotettu ainakin bondi-markkinoilla.

Huomenna Bernanke vastailee kysymyksiin, joten sijoittajat saavat lisäinfoa keskuspankin näkemyksistä. En tosin usko, että Ben yllättää jatkossakaan markkinoita ainakaan negatiivisesti.

Monday, March 19, 2007

Suprime, FED ja Blackstonen listaus tapetilla



Pörssi jatkoi kuoppaista taivaltaan, kun Amerikasta kantautui entistä huolestuttavampia kommentteja suprime-ongelmaan. Asuntokuplan puhkeamista yhdistettynä lainaongelmaan spekuloitiin jo mahdolliseksi taantuman käynnistäviksi tekijöiksi. Keskiviikkona markkinat kuitenkin toipuivat ja jatkoivat nousua loppuviikon, osittain hyvien tulosten ohjaamana ja toisaalta myös pahimman suprime-paniikin hellittäessä. Suomessa Iittalan anti sai seurakseen Terveystalon IPO:n. Vaikka pidänkin toimialaa hyvin mielenkiintoisena, yritys näytti ensinäkemältä melko kalliiksi hinnoitellulta. Syy on osittain varmaan siinä, etten katso markkinatilannetta kovin houkuttelevaksi. Seuraavassa muutama linkki suprime-spekulointiin:



Economist-lehden juttu (Lehti muuten ennakoi alkuvuodesta kriisin leviämistä melko hyvin)

Greenspanin kommentit



Asunto-ja ja laina-asioihin liittyen, Aktian talouskatsausta selaillessani (http://www.aktia.com/fi/julkaisut/taloudellinen_katsaus_0107_fi.pdf) törmäsin hieman huolestuttavan näköiseen graafiin:



Eli voidaan sanoa, että asuntojen hinnat ovat muuallakin jopa kestämättömällä tasolla. Vaikka Britanniassa osa asuntojen hinnannoususta perustuu ihan yksinkertaisesti myös siihen, että pienehkölle saarelle on asettunut valtava määrä ihmisiä, voidaan myös spekulatiivisesta kuplasta puhua.


Kovaa debaattia käydään myös FED:n tulevasta korkopolitiikasta. Consumer Price Index ja Producer Price Index antoivat molemmat viitteitä, ettei inflaatio uhka ole vielä lähellekään ohi. Toisaalta heikot asuntomarkkinat ja uhkaava taantuma kannustaisivat FED:n laskemaan korkoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Bernanke on suhtautunut todella tiukasti inflaation tähän mennessä. Greenspan painotti melko paljon arvostustasojen ja muiden tekijöiden hallintaa, mutta monien mielestä Bernanke pyrkii tekemään inflaatiosta selkeän ykkösmittarin talouspolitiikalle. Yhdysvaltain ohjauskorko on nyt 5,25%, ja markkinat odottavat muutamaa laskemista tänä vuonna(Linkki Bloombergin uutiseen)


Bernankellahan on ongelma, että jos hän antaa hyvin negatiivisen arvion, hänen arviostaan voi tulla itseään toteuttava ennustus. Negatiivinen viesti -> kurssilasku -> osakkeiden varallisuusvaikutus -> talouden heikkeneminen -> kurssilasku jne. Täten uskoisin, että keskiviikkona yritetään antaa markkinoille mitä se haluaa. Parempi olla hieman ylioptimistinen kuin pessimistinen. Valtiovarainministeri Paulson esimerkiksi on jo vähätellyt haastatteluissa talouden ongelmia ja luonut uskoa talouskehitykseen.








Maailman suurin Private Equity sijoittaja Blackstone Group valmistautuu listautumaan pörssiin. Linkki videoineen:

http://www.cnbc.com/id/17644332 .

Listautumisprosessi on edennyt listautumisesitteen kirjoittamiseen, joten melko varmana listautumista voidaan pitää - ellei nyt markkina sula alta.


Mielestäni itse listautuminen ei sinänsä ole kiinnostavin tekijä Blackstonen kohdalla, vaan sen omistajien antama signaali. Suurimpien Private Equity firmojen päätöksentekijöitä pidetään usein rahoitusalan älykkäimpinä ja taitavimpina toimijoina. Tästä kertoo esimerkiksi Blackstonen toimitusjohtajan Stephen Schwarzmanin nauttima yli 500 miljoonan dollarin palkka. Mielestäni listautuminen kertoo kahdesta asiasta: Ensinnäkin, private equity -yritykset näkevät todennäköisesti kulta-aikansa himmenemisen lähivuosina. Toisaalta, osakekurssit ovat nyt niin korkealla tasolla, ettei lähivuosina ole enää odotettavissa erityisen positiivista kehitystä. On tärkeä huomata nimittäin, ettei omistajilla ole käytännössä mitään tarvetta hakea pääomaa pörssistä! He ovat upporikkaita ja rahoittajia on jonossa varmasti kiusaksi asti. Mielestäni he näkevät nykyhetken parhaaksi ajaksi kotiuttaa voittoja. Myönnän toki, että johtopäätökseni ovat melko pitkälle vietyjä. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä tällaisetkin signaalit. Viime vuoden lopullahan nähtiin jo sisäpiirimyyntien historiallinen huippuarvo.


Schwarzmanin omistus nousisi arvioiden mukaan jopa yli 10 miljardin dollarin arvoiseksi. Eikä kyse ole nyt ainoastaan Blackstonesta, vaan myös KKR, Carlyle ja monet muut ovat valmistelemassa listautumista kuluvalle tai seuraavalle vuodelle. Jo aiemmin hedge fund -toimintaa pyörittävä Fortress Investment Group keräsi huikean menestyksen annilleen.






Mallisalkku pärjäsi melko hyvin menneellä viikolla, volatiliteetin ollessa huomattavasti markkinaindeksejä pienempi:




Ensi viikolla on tiedossa paljon talousdataa. Asuntojen myyntidata on luonnollisesti näinä aikoina äärimmäisen tärkeätä. Tiistaina julkaistaan Housing Starts ja Building permits -luvut. Keskiviikkona FED antaa suuntia korkopolitiikalleen. Molemmat päivät ovat todellisia "market-movereita" ja tulevan suunnan näyttäjiä. Torstaina julkaistaan työttömyystilastoja ja "Leading Indicators"- luvut ja perjantaina vielä vanhojen asuntojen myyntiluvut. Eli mielenkiintoinen viikko jälleen edessä.




Sunday, March 18, 2007

Vaalien vaikutus markkinoihin

.





Porvarihallituksen mahdollisuus nousi hyvin todennäköiseksi SDP:n ollessa vaalien suuri häviäjä. Yleensähän oikeiston menestystä pidetään hyvänä merkkinä osakemarkkinoille omistamisen kannustuksen ja verokevennysten muodossa. En lähtisi arvioimaan sen enempää hallituspohjan vaikutusta kansantalouteen, koska politiikan vaikutus on siihen jokseenkin rajallinen ja vaikeasti arvioitavissa. Esimerkiksi, vaikka Bushin hallituksen tekemät radikaalit veroleikkaukset Yhdysvalloissa ovat vaikuttaneet selkeästi talouteen, ei voida vieläkään olla täysin varmoja kokonaisvaikutuksen lopullisesta suunnasta. Selkeä vaikutus sijoittajille ja markkinoille on kuitenkin yritysten, pääomatulojen ja osinkojen verotuksen muutoksista. Seuraavassa Kataisen ja Vanhasen näkemykset osinkoveroon ja yritysverotukseen 1/2007 Arvopaperista:


Katainen:


- Kokoomus esittää alle 5 000 euron osinkojen verovapautta.
- On oltava valmius yritysverotuksen keventämiseen.
- Ei ainakaan omistajuutta ja yrittäjyyttä heikentäviä toimia.
- Valtion ei-strategisia omistuksia tulisi myydä nykyisten myyntivalmiuksin.


Vanhanen:


- Keskusta on valmis pohtimaan verotuksen kehittämistä piensijoittajia kannustavammaksi ensi vaalikaudella.
- Kysymykseen pienien osinkotulojen verotuksesta, vastaa, että tätä on harkittava ensi vaalikaudella.
- Yritysverotuksen on oltava kilpailukykyinen (ennallaan tai alaspäin)


Eli käytännössä, kun(/jos) nyt SDP siirtyy oppositioon, näyttäisi tulevan kolme vaikutusta:


1) Pienten osinkotulojen verotusta kevennetään tai poistetaan melko todennäköisesti seuraavalla hallituskaudella.


2) Yritysverotusta kevennetään, jos tähän on selkeitä syitä. Uskoisin kuitenkin, että 26% säilyy veroprosenttina vaikka muutosta harkitaankin jossain vaiheessa. Riippuu tietenkin talouden vahvuudesta.


3)Valtionyhtiöiden free-float lisääntyy. Positiiviset vaikutukset tässä suurempia kuin negatiiviset kyseisille yhtiöille.


Koska pienten osakkeenomistajien vaikutus markkinoihin on rajallinen, ei osakemarkkinoihin vaalien tuloksella luultavasti ole juuri vaikutusta. Pienemmät, kotimaisomistuksessa olevat, yritykset voivat saada hieman positiivista tuulta purjeisiin.



Thursday, March 15, 2007

Iittala - hieman turhan hintava



Iittala on yritys, jota tahtoisin omistaa – Tosin eri markkinasentimentissä ja kuuden euron osakehinnalla. Listautuminenhan tulee melko huonolla hetkellä pörssien ollessa levottomia. Muuten uskaltaisin ennustaa pikavoittoa, mutta markkinan vaihtelut voivat estää tämänkin.


Listalleottoesite oli arvattavan epäystävällinen lukijalle. Oleellisia asioita joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa, kun taas toiset seikat toistetaan kahteen kolmeen kertaan. Ilmeisesti ajatuksena on, etteivät yksityissijoittajat sitä kuitenkaan lue ja instituutiot tekevät päätöksensä Road Show:n perusteella.


Iittala ostettiin ulos Hackmanista velkavivulla, pistettiin kuntoon ja tuodaan nyt pörssiin. Ostajat, johto ja pääomasijoittajat, vain tapaavat olemaan melko fiksuja ajoituksessaan. Mietitäänpä miten pääomasijoittaja saa maksimoitua rahansa. Ensinnäkin listautuminen tehdään kun tulos on erittäin hyvällä tasolla ja toisaalta kun markkinasentimentti on hyvä. Toki heidän intresseihin kuuluu pääoman nopea kierto, joten vuosikausia harvemmin viivytellään exitin suhteen. Toiseksi, on aina suuri riski, että tulosta on hieman kaunisteltu näyttämään paremmalta. Laillisia keinoja tähänkin on runsaasti – Esimerkiksi erilaisilla jaksotus- ja arvostusperiaatteilla. On selvää akateemista näyttöä, että vaikka listautuja tuottavat hyvin ensimmäisinä päivinä, jo muutaman vuoden tähtäimellä tuotto on keskimäärin heikkoa, etenkin johdon myydessä. Ja tässä annissa myydään paljon!


Iittala tekee siis tulostaan kaikkien tuntemilla laatubrändeillään: Arabialla, Iittalalla ja Hackmannilla. Viime vuosina kasvu on ollut suhteellisen vaisua, mutta tulosta on onnistuttu pusertamaan vuosi vuodelta paremmin. Listautumisannilla haetaan vauhtia kansainvälisyyteen ja lisätään omistuksen laaja-alaisuutta. Ja taitaapa syntyä jokunen miljonäärikin siinä sivussa.


Kooste brändien osuudesta, jakelukanavista ja alueellisesta liikevaihtojakaumasta:




Yhteenveto taloustiedoita:





Oletetaan hinnaksi 8,5 euroa eli haarukan alalaita. Tunnuslukuja annin jälkeisillä osakemäärillä ja pääomarakenteella:

- Markkina-arvo 156 me

- Enterprise arvo n. 220me

- Liiketulos 17 me

- Tilikauden voitto 7,4 me


Tunnusluvut vuodelle 2006:


-Omavaraisuusaste 35 %

-P/S 0,82

-P/E 15-16 (Uuden pääomarakenteen tulosvaikutus 2-3 miljoonaa positiivinen)

-EV/Liikevoitto 9,2


Marimekon vastaavat:

Omavaraisuus 71,4%, P/E 16,8, P/S 1,77, EV/EBIT 12


Eli Marimekkoon verrattuna yritys ei minimihinnalla ole erityisen kallis. Kuitenkin katsoisin Marimekon olevan parempi sijoituskohde. Erinomainen historia pörssissä, osinkotuotto ja velattomuus oikeuttavat mielestäni suhteessa hieman kalliimman hinnan. En tosin Marimekkoakaan ostaisi juuri nyt.




Antiin osallistumista puoltavat ja kieltävät pointit:

+ Kysyntä annissa voi olla hyvä hinnasta huolimatta. Iittala on brändinsä takia tunnettu ja ns. läpinäkyvä. Lisäksi yritys on suhteellisen pieni ja listautumisista on ollut pulaa Suomessa korkeasuhdanteesta huolimatta


+ Yrityksen design on todella tyylikästä. Kävin varta vasten suuressa tukholmalaisessa tavaratalossa vertailemassa tuotteita, ja Iittalan tuotteet olivat yksinkertaisuudessaan hienoja.


+ Pörssi nostattaa ihmisten tietoisuutta brändistä entisestään. Uskon listautumisella olevan lievää positiivista markkinointiarvoa.


- Yritys on kallis. Viime vuoden P/E 21 on hieman harhaanjohtavan suuri. Annin jälkeisen pääomarakenteen muutokset huomioon ottaen P/E liikkuu 15-17 paikkeilla. Ei erityisen halpa yritykselle joka on melko velkainen ja jonka tulevaisuudennäkymä on hieman hämärä.


- Edelliseen liittyen, yrityksen riski on kova. Velkavipu tuo aina lisäjännitettä jos talous kohtaa heikompia vaiheita.


- Suomessa yrityksen kasvumahdollisuudet rajatut. Ruotsissa ja Norjassa kasvuvaraa on, mutta esimerkiksi vuonna 2005 liikevaihto laski molemmissa. Kansainvälisillä markkinoilla ei kauheasti näyttöjä ole, eikä kannattavuudesta tietoa. Tuotannon laajentamisessa rajansa, eikä muskeli taida riittää kansainväliseen läpimurtoonainakaan lähitulevaisuudessa.


- Jos jopa myyjät ovat pessimistisiä kuluvan vuoden näkymistä, kuinka paljon voidaan olettaa? Itse odotan liikevaihdolle huonompaa vuotta kuin 2006. Kokonaistulos kohonnee, kun otetaan huomioon velkakirjojen vaihdosta seuraava rahoituskulujen lasku.


Suositus on olla ostamatta. Alle 6 euron ostohinta alkaisi tuntua hyvin houkuttelevalta. Näin alhaista hintaa tosin tuskin nähdään kovin nopeasti. Ehkä kesällä katsotaan uudelleen.

Monday, March 12, 2007

Sunnuntain mietteitä taloudesta ja osakkeista

Makrotalous

Olisi mukavaa aloittaa tosissaan osakkeiden analysointi ja ostosten tekeminen. Ongelma on vain, etteivät hyvätkään osakkeet usein kestä jos talouskasvu heikkenee ja yritysten tulokset lähtevät laskuun. Täten mielestäni on syytä pysyä vielä tarkkailuasetelmissa, hieman karhua peläten.


Olen kirjoitellut melko paljon USA:n taloudesta ja sen vaikutuksista osakkeisiin. Miksi sitten seurata Yhdysvaltain taloutta tarkemmin kuin Euroopan? Kumpi todellisuudessa onkaan tärkeämpi suomalaisille osakursseille? No, Yhdysvaltain kulutusjuhla on kuitenkin ollut se tekijä joka on pitänyt Eurooppaa ja Japania pinnan päällä, samalla vauhdittaen kehittyvien talouksien tuotantoa. Näin ainakin viimeisen 10 vuoden aikana. Lähivuosina vaa’an odotetaan jakaantuvan tasaisemmin EU:n, USA:n, Japanin ja Kiinan kesken. Vaikka EU:n kokonaistuotanto onkin jo ohittanut USA:n, ei sen kontribuutio maailmantalouden kasvuun ole ollut lähelläkään Yhdysvaltojen tasoa. Vaikka Pohjois-Euroopan talouden tila on erittäin tärkeä suurimmalle osalle Helsingin osakkeista, seuraa alue mukana jos isommat taloudet alkavat yskiä. Yleisesti voisi sanoa, että mitä pienempi valtio, sitä riippuvaisempi se on ulkomaankaupasta ja maailman talouskasvusta.


Mitään varmaa talouden suunnasta on aivan mahdoton sanoa. Sijoittajia vaivaa yleisesti overconfidence bias, eli he uskovat pystyvänsä arvioimaan tulevia tapahtumia paremmin kuin muut, esim. kurssikäyttäytymistä tai makrotaloutta. Jos maailman suurimman talouden tärkein päätöksentekijä lähes rajattomine resursseineen ei osaa ennustaa tulevaa makrodataa, mikä todennäköisyys piensijoittajalla siihen on? Pieni, mutta yrittää toki kannattaa. Kunhan ei vaan usko, että pääsee lähellekään 100 %:n varmuuteen yhdestäkään epävarmasta tekijästä.


Mikä nyt sitten on tilanne ( kuvat briefing.com)


+ Kuluttajien kysyntä näyttää vielä suhteellisen hyvältä.
+ Työllisyys on erinomaisessa kunnossa(No perjantain luvut melko ristiriitaiset)
+ Palvelualat vetävät vielä hyvin



- Teollisuus ei vedä
- Säästämisaste negatiivinen ja talous epätasapainossa.
- Inflaatiossa vieläkin nousutrendiä
- Asuntojen hinnan laskulle ja myynnin tahmaamiselle ei ole näkyvissä loppua. Kuvio kertoo karua kieltä rakennusalan kysynnästä. Yhdysvalloissa kauhisteltiin yhden merkittävän rakennusfirman, DC Hortonin, toimitusjohtajan sanavalintoja, kun hän sanoi "2007 going to suck". Kuvannee tilannetta kun ajattelee, että johtajilla on yleensä bias positiiviseen tulevaisuudennäkymään.



Mielestäni ongelmallista on, että positiiviset tekijät eivät olekaan loppujen lopuksi kovin innostavia. Tilanne on mielestäni jopa huonompi kuin mitä marraskuussa ajateltiin(tästä moni lienee eri mieltä kanssani).


Ensinnäkin kuluttajien kysyntä on jopa kestämättömällä tasolla. Säästämisasteen ollessa jo negatiivinen, ei kulutus/tulot -suhde voi paljoa kohota. Toisaalta erittäin vahva työllisyys ruokkii inflaatiopainetta ja vähentää FED:n mahdollisuutta puuttua talouteen. Kolmanneksi jopa kuluttajien ostohalut näyttävät laantumisen merkkejä. Jos asuntojen arvon alenemisen pariksi saadaan vielä pörssin lasku, voi varallisuusvaikutus alkaa todella iskeä kulutukseen.


No yritän jatkossa analysoida myös Suomen ja Euroopan taloutta hieman tarkemmin.


Greenspan innostunut markkinakommentointiin


Greenspan kommentoi keskiviikkona uskovansa jenin ”carry traden” kääntyvän jossain vaiheessa. Osittain varmaan tästä syystä jenin volatiliteetti vahvistui loppupäivästä. Jeni on nyt tippunut 4-5 % parissa viikossa suhteessa taalaan ja euroon. Tämähän käytännössä vastaa odotettua vuosihyötyä koko transaktiosta. En pitäisi ihmeenä vaikka jeni vahvistuisi vielä toiset 5 % varsin pian. En oikein usko Japanin viranomaisten kommentteihin, että carry treidaus olisi uskottua pienempää. Viranomaisten intresseissä ei ole jenin voimakas vahvistuminen, joten olisi ymmärrettävää vähätellä mahdollisia ongelmia. No joka tapauksessa on mukava havaita, että Greenspan vielä vertyy lähes päivittäiseen markkinakommentointiin

(http://money.cnn.com/2007/03/07/news/economy/greenspan.reut/index.htm?postversion=2007030713)


Toissa viikollahan ”Allun” kommentit mahdollisesta taantumasta heiluttivat markkinoita. Myöhemmin pitkäaikainen keskuspankkiiri tarkensi, että ennustaa kolmanneksen mahdollisuutta taantumaan. Taantuma määritellään usein vähintään kahdeksi peräkkäiseksi neljännekseksi, jolloin talous ei kasva. Amerikkaan on muodostunut mielenkiintoinen markkinakommentoijien kolmikko. Valtiovarainministeri Henry Paulson sekä FED:n nykyinen(Bernanke) ja entinen(Greenspan) puheenjohtaja täyttävät talouslehdistön etusivuja lähes päivittäin kommenteillaan. On hyvä kuitenkin muistaa, että heilläkin voi olla omia ja työnantajiensa lehmiä ojissa.



Mallisalkku

Salkku on pärjännyt suhteellisen hyvin viime viikkojen myllerryksestä:




Lyhyitä kommentteja salkun osakkeista:


M-Real: Uskon M-Realin olevan käänneyhtiö seuraavien vuosien aikana. Toki tämä on hieman ristiriidassa pessimistisen talouskuvani kanssa. Paperi-yritykset ovat vähentäneet kapasiteettiä. Tämä johtaa kannattavuuden paranemiseen jatkossa, kunhan välttämättömistä tehostamiskuluista on päästy eroon. Paperien hinnoissa on nousupainetta melko hiljaisen kauden jälkeen. Paperin kysyntä tuskin kasvaa länsimaissa enää merkittävästi, mutta kehittyvissä maissa tarvitaan jatkossa enemmän ja enemmän paperitavaraa.


Nordea: Tulos saattaa hieman jopa heiketä tulevina vuosina. Arvostus on kuitenkin suhteellisen halpa. Pidän Nordeaa hyvin houkuttelevan ostokohteena kansainvälisille pankeille. On mielestäni jopa outoa, etteivät suuret kansainväliset pankit ole vielä ottaneet tukevaa jalansijaa Pohjois-Euroopan markkinoista. Suomen lainakanta on huomattavasti terveempi kuin Yhdysvalloissa, joten vastaavia ongelmia ei ole odotettavissa vaikka luottotappiot luultavasti nousevatkin jossain vaiheessa nykyiseltä hyvin alhaiselta tasolta.


Sandvik: Yritys jatkoi vakuuttavalla otteella ja kurssi on senkun kiittänyt. En usko, että alan momentum on loppumassa seuraavan 3-4 vuoden sisällä. Tilinpäätöksen tunnusluvut(kuva: sandvik.com):




Elite pysyi yllättävän tyynesti muiden kehittyvien sukeltaessa. British Petroleum on ollut pettymys - samoin kuin Nissan. Katson osakkeiden olevan kuitenkin kilpailijoitaan edullisempia, joten en vielä lähde myymään ennen tarkempaa analyysiä. Tässä olen hieman sortunut taas suosimaan luuseriosakkeita. Yleiskuva osakkeiden kehityksestä:



Friday, March 2, 2007

Melkoinen viikko!

Pitkän harmonisen tyyneyden jälkeen mylläkkä tuli monille yllätyksenä. Yksi pörssin laeista tuntuu myötäilevän "tyyntä myrskyn edellä" -teemaa. Kahden kuukauden nousut nollattiin muutaman päivän laskuilla.

Pääongelma on edelleen sama: Yrityksille ennustetaan seuraaville vuosille 7-8% tuloskasvua. Vaikka tämäkin skenaario on täysin mahdollinen, on downside riski huomattavasti suurempi kuin upside, koska tulokset ovat globaalisti ennätystasoilla. Vielä viime viikolla riski oli täysin unohdettu. Tämän viikon korjausliike on hyvä muistutus markkinaosapuolille, että riskit ovat edelleen olemassa.

Alla on Briefing.com:n kaavio yhdestä mielenkiintoisesta tekijästä eli Tuntiliksojen kehitys. Yksi monista korkeiden tulosten selittäjistä on ollut matala palkkojen nousuvauhti. Tilanne on muuttumassa ainakin Amerikan puolella. Palkkojen kasvu on kiihtynyt 2003 pohjalukemista.


Huomasin muuten, että Nordeakin tekee nykyyän ihan mielenkiintoista ilmaista talouskatsausta. Linkki tammikuun noin 50 sivun katsaukseen:
http://www.nordea.com/sitemod/default/index.aspx?pid=825802

Arvostustasot eivät ole keskipitkällä vertailujaksolla erityisen korkeat - lähinnä edelleen suhteellisen alhaisen korkotason ansiosta. Mutta tälläkin suunnalla laskua voi olla tiedossa, jos pessimismi leviää markkinoille. Ja täytyy muistaa, että kaikilla muilla kuin USA:n markkinoilla koroille on edelleen nostopaineita. Ja tämän päivän hintatiedot Amerikasta kertoivat omaa kieltään siitä, ettei inflaatiosta ole vielä päästy eroon -> Koronlaskua tuskin nähdään ainakaan ennen kesää. Nouseva korkotaso, Jenin Carry Trading-ilmiön purkautuminen ja turvallisten kohteiden etsiminen(kasvaneesta volatiliteetista johtuen) voivat heikentää osakkeiden kysyntää.

Jos karhu-markkina alkaa, mitkä ovat hyviä sijoituskohteita?
-Perinteiset defensiiviset: Lääkeyritykset, Elintarviketeollisuus
-Yritykset, joilla on vahva kassa ja paljon omaa pääomaa.
-Yritykset joiden sykli voi jatkua talouden sakkaamisesta huolimatta. Esim raaka-aineet pysynevät investointikelpoisissa hinnoissa, ellei syvempää taantumaa tule.

Huonoja sijoituskohteita:
-Yritysten investoinnit laskevat jyrkemmin kuin kuluttajatuotteiden kysynta. Samoin kuluttajapuolella luksustuotteet kärsivat enemman kuin päivittaistavarat.
- Suhdanneherkät. Jos perusteollisuusyritys tekee 15% liikevoittoa, kannattaa olla tarkkana.
-Monet suomalaiset firmat tekevät 2-3 kertaa parempia tuloksia kuin neljä vuotta sitten. Joillain yrityksillä tämä voi tosiaan olla tehokkuuden ja jalostusasteen nousun seurausta - Useimmilla ei ole. Tulostriplaajat sisältävät mielestäni huomattavaa riskiä.
-Korkean P/E-luvun yritykset

Ongelmallista on, että ns. Value-firmat(matala P/B-luku, korkea osinkotuotto, matala P/E) eivät ole nykyään niin aliarvostettuja verrattuna kasvuyhtiöihin kuin on totuttu. Joten näihin sijoittaminen ei ole tällä hetkellä aivan pomminvarma strategia.

Mallisalkku kärsi hieman indeksejä vähemmän suojauksen ansiosta. Näyttäisi että osakevalinnat ovat olleet heikompia kuin markkinanäkemys. No reilun kuukauden perusteella on hieman paha sanoa mitään. Torstain päätöskurssien tilanne:


Warren Buffetin kirje osakkeenomistajille

Jälleen on se aika vuodesta kun Warren Buffet – tuo sijoittajien puolijumala – kirjoitti perinteisen kirjeensä osakkeenomistajille. Tai oikeastaan kirje on ujutettu 82 sivun tilinpäätösraporttiin. Uskon että mies on edelleen melko terävänä ja häneltä voi oppia yhtä sun toista. Toisaalta joku voisi argumentoida vastaan, että Buffetin tuotot ole enää viime vuosina olleet merkittävästi indeksiä parempia – ainakaan vuoden 2002 jälkeen. No tässä on mukana luontoäidin tekosia hurrikaanien muodossa. Buffetin firman, Berkshire Hathawayn, liiketoiminnastahan on hyvin merkittävä osa vakuutustoimintaa. Linkki kirjeisiin 1977-2006: http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html

No mitä kirjeessä sanottiin?


- Berkshiren tuotto oli 18,4% versus SP500 15,8%.


- Buffet kritisoi edelleen kovasti johtajien kohonneita palkkioita. Tästä olen samaa mieltä. Johtajien palkitseminen on muuttunut korottelukilpailuksi, jossa vertailukohteena käytetään aina omaa kovempia palkkoja. Tuloksena palkat ovat nousseet kymmeniä(!) prosentteja vuodesta toiseen. Mutta missä on todellinen motivaation lisäys? Lisääkö 100 miljoonan euron bonus tai eläkepaketti motivaatiota?


- Aina eivät onnistu Berkshiren pojatkaan. 1970 Buffet ja Munger alkoivat ostaa kauppiaiden kuponkeja tekevää Blue Chip Stampsia. Kyseinen firma löytyy vieläkin salkusta. Ainoa muutos, että myynti on laskenut $126:sta miljoonasta 25 920 dollariin. Ja tämä siis heidän aktiivisesta ohjauksesta huolimatta.


- 37 miljardia dollaria käteistä. Tämän voi tulkita, että Buffetilla ei edelleenkään ole riittävästi halpoja ostokohteita.


- Viitteitä, että dollari voisi jatkaa alamäkeään:


“As our U.S. trade problems worsen, the probability that the dollar will weaken over time continues to be high. I fervently believe in real trade – the more the better for both us and the world. We had about $1.44 trillion of this honest-to-God trade in 2006. But the U.S. also had $.76 trillion of pseudo-trade last year – imports for which we exchanged no goods or services. (Ponder, for a moment, how commentators would describe the situation if our imports were $.76 trillion – a full 6% of GDP – and we had no exports.) Making these purchases that weren’t reciprocated by sales, the U.S. necessarily transferred ownership of its assets or IOUs to the rest of the world. Like a very wealthy but self-indulgent family, we peeled off a bit of what we owned in order to consume more than we produced.”


-Mielenkiintoinen juttu on kertomus Walter Schlossista. Kyseinen herra hoiti lähes viidenkymmenen vuoden ajan sijoitusfirmaa huikealla menestyksellä. Tässä kohdassa Warren lyö lyttyyn modernin rahoituksen teoriat kuten tehokkaiden markkinoiden teorian:


“Tens of thousands of students were therefore sent out into life believing that on every day the price of every stock was “right” (or, more accurately, not demonstrably wrong) and that attempts to evaluate businesses – that is, stocks – were useless. Walter meanwhile went on overperforming, his job made easier by the misguided instructions that had been given to those young minds. After all, if you are in shipping business, it’s helpful to have all of your potential competitors be taught that the earth is flat.”


-Buffet lahjoitti valtaosan osakkeistaan hyväntekeväisyyssäätiöille. Sanojensa mittainen mies.