
Iittala on yritys, jota tahtoisin omistaa – Tosin eri markkinasentimentissä ja kuuden euron osakehinnalla. Listautuminenhan tulee melko huonolla hetkellä pörssien ollessa levottomia. Muuten uskaltaisin ennustaa pikavoittoa, mutta markkinan vaihtelut voivat estää tämänkin.
Listalleottoesite oli arvattavan epäystävällinen lukijalle. Oleellisia asioita joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa, kun taas toiset seikat toistetaan kahteen kolmeen kertaan. Ilmeisesti ajatuksena on, etteivät yksityissijoittajat sitä kuitenkaan lue ja instituutiot tekevät päätöksensä Road Show:n perusteella.
Iittala ostettiin ulos Hackmanista velkavivulla, pistettiin kuntoon ja tuodaan nyt pörssiin. Ostajat, johto ja pääomasijoittajat, vain tapaavat olemaan melko fiksuja ajoituksessaan. Mietitäänpä miten pääomasijoittaja saa maksimoitua rahansa. Ensinnäkin listautuminen tehdään kun tulos on erittäin hyvällä tasolla ja toisaalta kun markkinasentimentti on hyvä. Toki heidän intresseihin kuuluu pääoman nopea kierto, joten vuosikausia harvemmin viivytellään exitin suhteen. Toiseksi, on aina suuri riski, että tulosta on hieman kaunisteltu näyttämään paremmalta. Laillisia keinoja tähänkin on runsaasti – Esimerkiksi erilaisilla jaksotus- ja arvostusperiaatteilla. On selvää akateemista näyttöä, että vaikka listautuja tuottavat hyvin ensimmäisinä päivinä, jo muutaman vuoden tähtäimellä tuotto on keskimäärin heikkoa, etenkin johdon myydessä. Ja tässä annissa myydään paljon!
Iittala tekee siis tulostaan kaikkien tuntemilla laatubrändeillään: Arabialla, Iittalalla ja Hackmannilla. Viime vuosina kasvu on ollut suhteellisen vaisua, mutta tulosta on onnistuttu pusertamaan vuosi vuodelta paremmin. Listautumisannilla haetaan vauhtia kansainvälisyyteen ja lisätään omistuksen laaja-alaisuutta. Ja taitaapa syntyä jokunen miljonäärikin siinä sivussa.
Kooste brändien osuudesta, jakelukanavista ja alueellisesta liikevaihtojakaumasta:

Yhteenveto taloustiedoita:


Oletetaan hinnaksi 8,5 euroa eli haarukan alalaita. Tunnuslukuja annin jälkeisillä osakemäärillä ja pääomarakenteella:
- Markkina-arvo 156 me
- Enterprise arvo n. 220me
- Liiketulos 17 me
- Tilikauden voitto 7,4 me
Tunnusluvut vuodelle 2006:
-Omavaraisuusaste 35 %
-P/S 0,82
-P/E 15-16 (Uuden pääomarakenteen tulosvaikutus 2-3 miljoonaa positiivinen)
-EV/Liikevoitto 9,2
Marimekon vastaavat:
Omavaraisuus 71,4%, P/E 16,8, P/S 1,77, EV/EBIT 12
Eli Marimekkoon verrattuna yritys ei minimihinnalla ole erityisen kallis. Kuitenkin katsoisin Marimekon olevan parempi sijoituskohde. Erinomainen historia pörssissä, osinkotuotto ja velattomuus oikeuttavat mielestäni suhteessa hieman kalliimman hinnan. En tosin Marimekkoakaan ostaisi juuri nyt.
Antiin osallistumista puoltavat ja kieltävät pointit:
+ Kysyntä annissa voi olla hyvä hinnasta huolimatta. Iittala on brändinsä takia tunnettu ja ns. läpinäkyvä. Lisäksi yritys on suhteellisen pieni ja listautumisista on ollut pulaa Suomessa korkeasuhdanteesta huolimatta
+ Yrityksen design on todella tyylikästä. Kävin varta vasten suuressa tukholmalaisessa tavaratalossa vertailemassa tuotteita, ja Iittalan tuotteet olivat yksinkertaisuudessaan hienoja.
+ Pörssi nostattaa ihmisten tietoisuutta brändistä entisestään. Uskon listautumisella olevan lievää positiivista markkinointiarvoa.
- Yritys on kallis. Viime vuoden P/E 21 on hieman harhaanjohtavan suuri. Annin jälkeisen pääomarakenteen muutokset huomioon ottaen P/E liikkuu 15-17 paikkeilla. Ei erityisen halpa yritykselle joka on melko velkainen ja jonka tulevaisuudennäkymä on hieman hämärä.
- Edelliseen liittyen, yrityksen riski on kova. Velkavipu tuo aina lisäjännitettä jos talous kohtaa heikompia vaiheita.
- Suomessa yrityksen kasvumahdollisuudet rajatut. Ruotsissa ja Norjassa kasvuvaraa on, mutta esimerkiksi vuonna 2005 liikevaihto laski molemmissa. Kansainvälisillä markkinoilla ei kauheasti näyttöjä ole, eikä kannattavuudesta tietoa. Tuotannon laajentamisessa rajansa, eikä muskeli taida riittää kansainväliseen läpimurtoonainakaan lähitulevaisuudessa.
- Jos jopa myyjät ovat pessimistisiä kuluvan vuoden näkymistä, kuinka paljon voidaan olettaa? Itse odotan liikevaihdolle huonompaa vuotta kuin 2006. Kokonaistulos kohonnee, kun otetaan huomioon velkakirjojen vaihdosta seuraava rahoituskulujen lasku.
Suositus on olla ostamatta. Alle 6 euron ostohinta alkaisi tuntua hyvin houkuttelevalta. Näin alhaista hintaa tosin tuskin nähdään kovin nopeasti. Ehkä kesällä katsotaan uudelleen.