Monday, March 19, 2007

Suprime, FED ja Blackstonen listaus tapetilla



Pörssi jatkoi kuoppaista taivaltaan, kun Amerikasta kantautui entistä huolestuttavampia kommentteja suprime-ongelmaan. Asuntokuplan puhkeamista yhdistettynä lainaongelmaan spekuloitiin jo mahdolliseksi taantuman käynnistäviksi tekijöiksi. Keskiviikkona markkinat kuitenkin toipuivat ja jatkoivat nousua loppuviikon, osittain hyvien tulosten ohjaamana ja toisaalta myös pahimman suprime-paniikin hellittäessä. Suomessa Iittalan anti sai seurakseen Terveystalon IPO:n. Vaikka pidänkin toimialaa hyvin mielenkiintoisena, yritys näytti ensinäkemältä melko kalliiksi hinnoitellulta. Syy on osittain varmaan siinä, etten katso markkinatilannetta kovin houkuttelevaksi. Seuraavassa muutama linkki suprime-spekulointiin:



Economist-lehden juttu (Lehti muuten ennakoi alkuvuodesta kriisin leviämistä melko hyvin)

Greenspanin kommentit



Asunto-ja ja laina-asioihin liittyen, Aktian talouskatsausta selaillessani (http://www.aktia.com/fi/julkaisut/taloudellinen_katsaus_0107_fi.pdf) törmäsin hieman huolestuttavan näköiseen graafiin:



Eli voidaan sanoa, että asuntojen hinnat ovat muuallakin jopa kestämättömällä tasolla. Vaikka Britanniassa osa asuntojen hinnannoususta perustuu ihan yksinkertaisesti myös siihen, että pienehkölle saarelle on asettunut valtava määrä ihmisiä, voidaan myös spekulatiivisesta kuplasta puhua.


Kovaa debaattia käydään myös FED:n tulevasta korkopolitiikasta. Consumer Price Index ja Producer Price Index antoivat molemmat viitteitä, ettei inflaatio uhka ole vielä lähellekään ohi. Toisaalta heikot asuntomarkkinat ja uhkaava taantuma kannustaisivat FED:n laskemaan korkoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Bernanke on suhtautunut todella tiukasti inflaation tähän mennessä. Greenspan painotti melko paljon arvostustasojen ja muiden tekijöiden hallintaa, mutta monien mielestä Bernanke pyrkii tekemään inflaatiosta selkeän ykkösmittarin talouspolitiikalle. Yhdysvaltain ohjauskorko on nyt 5,25%, ja markkinat odottavat muutamaa laskemista tänä vuonna(Linkki Bloombergin uutiseen)


Bernankellahan on ongelma, että jos hän antaa hyvin negatiivisen arvion, hänen arviostaan voi tulla itseään toteuttava ennustus. Negatiivinen viesti -> kurssilasku -> osakkeiden varallisuusvaikutus -> talouden heikkeneminen -> kurssilasku jne. Täten uskoisin, että keskiviikkona yritetään antaa markkinoille mitä se haluaa. Parempi olla hieman ylioptimistinen kuin pessimistinen. Valtiovarainministeri Paulson esimerkiksi on jo vähätellyt haastatteluissa talouden ongelmia ja luonut uskoa talouskehitykseen.








Maailman suurin Private Equity sijoittaja Blackstone Group valmistautuu listautumaan pörssiin. Linkki videoineen:

http://www.cnbc.com/id/17644332 .

Listautumisprosessi on edennyt listautumisesitteen kirjoittamiseen, joten melko varmana listautumista voidaan pitää - ellei nyt markkina sula alta.


Mielestäni itse listautuminen ei sinänsä ole kiinnostavin tekijä Blackstonen kohdalla, vaan sen omistajien antama signaali. Suurimpien Private Equity firmojen päätöksentekijöitä pidetään usein rahoitusalan älykkäimpinä ja taitavimpina toimijoina. Tästä kertoo esimerkiksi Blackstonen toimitusjohtajan Stephen Schwarzmanin nauttima yli 500 miljoonan dollarin palkka. Mielestäni listautuminen kertoo kahdesta asiasta: Ensinnäkin, private equity -yritykset näkevät todennäköisesti kulta-aikansa himmenemisen lähivuosina. Toisaalta, osakekurssit ovat nyt niin korkealla tasolla, ettei lähivuosina ole enää odotettavissa erityisen positiivista kehitystä. On tärkeä huomata nimittäin, ettei omistajilla ole käytännössä mitään tarvetta hakea pääomaa pörssistä! He ovat upporikkaita ja rahoittajia on jonossa varmasti kiusaksi asti. Mielestäni he näkevät nykyhetken parhaaksi ajaksi kotiuttaa voittoja. Myönnän toki, että johtopäätökseni ovat melko pitkälle vietyjä. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä tällaisetkin signaalit. Viime vuoden lopullahan nähtiin jo sisäpiirimyyntien historiallinen huippuarvo.


Schwarzmanin omistus nousisi arvioiden mukaan jopa yli 10 miljardin dollarin arvoiseksi. Eikä kyse ole nyt ainoastaan Blackstonesta, vaan myös KKR, Carlyle ja monet muut ovat valmistelemassa listautumista kuluvalle tai seuraavalle vuodelle. Jo aiemmin hedge fund -toimintaa pyörittävä Fortress Investment Group keräsi huikean menestyksen annilleen.






Mallisalkku pärjäsi melko hyvin menneellä viikolla, volatiliteetin ollessa huomattavasti markkinaindeksejä pienempi:




Ensi viikolla on tiedossa paljon talousdataa. Asuntojen myyntidata on luonnollisesti näinä aikoina äärimmäisen tärkeätä. Tiistaina julkaistaan Housing Starts ja Building permits -luvut. Keskiviikkona FED antaa suuntia korkopolitiikalleen. Molemmat päivät ovat todellisia "market-movereita" ja tulevan suunnan näyttäjiä. Torstaina julkaistaan työttömyystilastoja ja "Leading Indicators"- luvut ja perjantaina vielä vanhojen asuntojen myyntiluvut. Eli mielenkiintoinen viikko jälleen edessä.




No comments: