Monday, March 12, 2007

Sunnuntain mietteitä taloudesta ja osakkeista

Makrotalous

Olisi mukavaa aloittaa tosissaan osakkeiden analysointi ja ostosten tekeminen. Ongelma on vain, etteivät hyvätkään osakkeet usein kestä jos talouskasvu heikkenee ja yritysten tulokset lähtevät laskuun. Täten mielestäni on syytä pysyä vielä tarkkailuasetelmissa, hieman karhua peläten.


Olen kirjoitellut melko paljon USA:n taloudesta ja sen vaikutuksista osakkeisiin. Miksi sitten seurata Yhdysvaltain taloutta tarkemmin kuin Euroopan? Kumpi todellisuudessa onkaan tärkeämpi suomalaisille osakursseille? No, Yhdysvaltain kulutusjuhla on kuitenkin ollut se tekijä joka on pitänyt Eurooppaa ja Japania pinnan päällä, samalla vauhdittaen kehittyvien talouksien tuotantoa. Näin ainakin viimeisen 10 vuoden aikana. Lähivuosina vaa’an odotetaan jakaantuvan tasaisemmin EU:n, USA:n, Japanin ja Kiinan kesken. Vaikka EU:n kokonaistuotanto onkin jo ohittanut USA:n, ei sen kontribuutio maailmantalouden kasvuun ole ollut lähelläkään Yhdysvaltojen tasoa. Vaikka Pohjois-Euroopan talouden tila on erittäin tärkeä suurimmalle osalle Helsingin osakkeista, seuraa alue mukana jos isommat taloudet alkavat yskiä. Yleisesti voisi sanoa, että mitä pienempi valtio, sitä riippuvaisempi se on ulkomaankaupasta ja maailman talouskasvusta.


Mitään varmaa talouden suunnasta on aivan mahdoton sanoa. Sijoittajia vaivaa yleisesti overconfidence bias, eli he uskovat pystyvänsä arvioimaan tulevia tapahtumia paremmin kuin muut, esim. kurssikäyttäytymistä tai makrotaloutta. Jos maailman suurimman talouden tärkein päätöksentekijä lähes rajattomine resursseineen ei osaa ennustaa tulevaa makrodataa, mikä todennäköisyys piensijoittajalla siihen on? Pieni, mutta yrittää toki kannattaa. Kunhan ei vaan usko, että pääsee lähellekään 100 %:n varmuuteen yhdestäkään epävarmasta tekijästä.


Mikä nyt sitten on tilanne ( kuvat briefing.com)


+ Kuluttajien kysyntä näyttää vielä suhteellisen hyvältä.
+ Työllisyys on erinomaisessa kunnossa(No perjantain luvut melko ristiriitaiset)
+ Palvelualat vetävät vielä hyvin



- Teollisuus ei vedä
- Säästämisaste negatiivinen ja talous epätasapainossa.
- Inflaatiossa vieläkin nousutrendiä
- Asuntojen hinnan laskulle ja myynnin tahmaamiselle ei ole näkyvissä loppua. Kuvio kertoo karua kieltä rakennusalan kysynnästä. Yhdysvalloissa kauhisteltiin yhden merkittävän rakennusfirman, DC Hortonin, toimitusjohtajan sanavalintoja, kun hän sanoi "2007 going to suck". Kuvannee tilannetta kun ajattelee, että johtajilla on yleensä bias positiiviseen tulevaisuudennäkymään.



Mielestäni ongelmallista on, että positiiviset tekijät eivät olekaan loppujen lopuksi kovin innostavia. Tilanne on mielestäni jopa huonompi kuin mitä marraskuussa ajateltiin(tästä moni lienee eri mieltä kanssani).


Ensinnäkin kuluttajien kysyntä on jopa kestämättömällä tasolla. Säästämisasteen ollessa jo negatiivinen, ei kulutus/tulot -suhde voi paljoa kohota. Toisaalta erittäin vahva työllisyys ruokkii inflaatiopainetta ja vähentää FED:n mahdollisuutta puuttua talouteen. Kolmanneksi jopa kuluttajien ostohalut näyttävät laantumisen merkkejä. Jos asuntojen arvon alenemisen pariksi saadaan vielä pörssin lasku, voi varallisuusvaikutus alkaa todella iskeä kulutukseen.


No yritän jatkossa analysoida myös Suomen ja Euroopan taloutta hieman tarkemmin.


Greenspan innostunut markkinakommentointiin


Greenspan kommentoi keskiviikkona uskovansa jenin ”carry traden” kääntyvän jossain vaiheessa. Osittain varmaan tästä syystä jenin volatiliteetti vahvistui loppupäivästä. Jeni on nyt tippunut 4-5 % parissa viikossa suhteessa taalaan ja euroon. Tämähän käytännössä vastaa odotettua vuosihyötyä koko transaktiosta. En pitäisi ihmeenä vaikka jeni vahvistuisi vielä toiset 5 % varsin pian. En oikein usko Japanin viranomaisten kommentteihin, että carry treidaus olisi uskottua pienempää. Viranomaisten intresseissä ei ole jenin voimakas vahvistuminen, joten olisi ymmärrettävää vähätellä mahdollisia ongelmia. No joka tapauksessa on mukava havaita, että Greenspan vielä vertyy lähes päivittäiseen markkinakommentointiin

(http://money.cnn.com/2007/03/07/news/economy/greenspan.reut/index.htm?postversion=2007030713)


Toissa viikollahan ”Allun” kommentit mahdollisesta taantumasta heiluttivat markkinoita. Myöhemmin pitkäaikainen keskuspankkiiri tarkensi, että ennustaa kolmanneksen mahdollisuutta taantumaan. Taantuma määritellään usein vähintään kahdeksi peräkkäiseksi neljännekseksi, jolloin talous ei kasva. Amerikkaan on muodostunut mielenkiintoinen markkinakommentoijien kolmikko. Valtiovarainministeri Henry Paulson sekä FED:n nykyinen(Bernanke) ja entinen(Greenspan) puheenjohtaja täyttävät talouslehdistön etusivuja lähes päivittäin kommenteillaan. On hyvä kuitenkin muistaa, että heilläkin voi olla omia ja työnantajiensa lehmiä ojissa.



Mallisalkku

Salkku on pärjännyt suhteellisen hyvin viime viikkojen myllerryksestä:




Lyhyitä kommentteja salkun osakkeista:


M-Real: Uskon M-Realin olevan käänneyhtiö seuraavien vuosien aikana. Toki tämä on hieman ristiriidassa pessimistisen talouskuvani kanssa. Paperi-yritykset ovat vähentäneet kapasiteettiä. Tämä johtaa kannattavuuden paranemiseen jatkossa, kunhan välttämättömistä tehostamiskuluista on päästy eroon. Paperien hinnoissa on nousupainetta melko hiljaisen kauden jälkeen. Paperin kysyntä tuskin kasvaa länsimaissa enää merkittävästi, mutta kehittyvissä maissa tarvitaan jatkossa enemmän ja enemmän paperitavaraa.


Nordea: Tulos saattaa hieman jopa heiketä tulevina vuosina. Arvostus on kuitenkin suhteellisen halpa. Pidän Nordeaa hyvin houkuttelevan ostokohteena kansainvälisille pankeille. On mielestäni jopa outoa, etteivät suuret kansainväliset pankit ole vielä ottaneet tukevaa jalansijaa Pohjois-Euroopan markkinoista. Suomen lainakanta on huomattavasti terveempi kuin Yhdysvalloissa, joten vastaavia ongelmia ei ole odotettavissa vaikka luottotappiot luultavasti nousevatkin jossain vaiheessa nykyiseltä hyvin alhaiselta tasolta.


Sandvik: Yritys jatkoi vakuuttavalla otteella ja kurssi on senkun kiittänyt. En usko, että alan momentum on loppumassa seuraavan 3-4 vuoden sisällä. Tilinpäätöksen tunnusluvut(kuva: sandvik.com):




Elite pysyi yllättävän tyynesti muiden kehittyvien sukeltaessa. British Petroleum on ollut pettymys - samoin kuin Nissan. Katson osakkeiden olevan kuitenkin kilpailijoitaan edullisempia, joten en vielä lähde myymään ennen tarkempaa analyysiä. Tässä olen hieman sortunut taas suosimaan luuseriosakkeita. Yleiskuva osakkeiden kehityksestä:



No comments: