Pääongelma on edelleen sama: Yrityksille ennustetaan seuraaville vuosille 7-8% tuloskasvua. Vaikka tämäkin skenaario on täysin mahdollinen, on downside riski huomattavasti suurempi kuin upside, koska tulokset ovat globaalisti ennätystasoilla. Vielä viime viikolla riski oli täysin unohdettu. Tämän viikon korjausliike on hyvä muistutus markkinaosapuolille, että riskit ovat edelleen olemassa.
Alla on Briefing.com:n kaavio yhdestä mielenkiintoisesta tekijästä eli Tuntiliksojen kehitys. Yksi monista korkeiden tulosten selittäjistä on ollut matala palkkojen nousuvauhti. Tilanne on muuttumassa ainakin Amerikan puolella. Palkkojen kasvu on kiihtynyt 2003 pohjalukemista.

Huomasin muuten, että Nordeakin tekee nykyyän ihan mielenkiintoista ilmaista talouskatsausta. Linkki tammikuun noin 50 sivun katsaukseen:
http://www.nordea.com/sitemod/default/index.aspx?pid=825802
Arvostustasot eivät ole keskipitkällä vertailujaksolla erityisen korkeat - lähinnä edelleen suhteellisen alhaisen korkotason ansiosta. Mutta tälläkin suunnalla laskua voi olla tiedossa, jos pessimismi leviää markkinoille. Ja täytyy muistaa, että kaikilla muilla kuin USA:n markkinoilla koroille on edelleen nostopaineita. Ja tämän päivän hintatiedot Amerikasta kertoivat omaa kieltään siitä, ettei inflaatiosta ole vielä päästy eroon -> Koronlaskua tuskin nähdään ainakaan ennen kesää. Nouseva korkotaso, Jenin Carry Trading-ilmiön purkautuminen ja turvallisten kohteiden etsiminen(kasvaneesta volatiliteetista johtuen) voivat heikentää osakkeiden kysyntää.
Jos karhu-markkina alkaa, mitkä ovat hyviä sijoituskohteita?
-Perinteiset defensiiviset: Lääkeyritykset, Elintarviketeollisuus
-Yritykset, joilla on vahva kassa ja paljon omaa pääomaa.
-Yritykset joiden sykli voi jatkua talouden sakkaamisesta huolimatta. Esim raaka-aineet pysynevät investointikelpoisissa hinnoissa, ellei syvempää taantumaa tule.
Huonoja sijoituskohteita:
-Yritysten investoinnit laskevat jyrkemmin kuin kuluttajatuotteiden kysynta. Samoin kuluttajapuolella luksustuotteet kärsivat enemman kuin päivittaistavarat.
- Suhdanneherkät. Jos perusteollisuusyritys tekee 15% liikevoittoa, kannattaa olla tarkkana.
-Monet suomalaiset firmat tekevät 2-3 kertaa parempia tuloksia kuin neljä vuotta sitten. Joillain yrityksillä tämä voi tosiaan olla tehokkuuden ja jalostusasteen nousun seurausta - Useimmilla ei ole. Tulostriplaajat sisältävät mielestäni huomattavaa riskiä.
-Korkean P/E-luvun yritykset
Ongelmallista on, että ns. Value-firmat(matala P/B-luku, korkea osinkotuotto, matala P/E) eivät ole nykyään niin aliarvostettuja verrattuna kasvuyhtiöihin kuin on totuttu. Joten näihin sijoittaminen ei ole tällä hetkellä aivan pomminvarma strategia.
Mallisalkku kärsi hieman indeksejä vähemmän suojauksen ansiosta. Näyttäisi että osakevalinnat ovat olleet heikompia kuin markkinanäkemys. No reilun kuukauden perusteella on hieman paha sanoa mitään. Torstain päätöskurssien tilanne:

No comments:
Post a Comment