Thursday, September 27, 2007

Tecnomen 1,30e - Osta

Tecnomen toimittaa voicemail- ja laskutusjärjestelmiä operaattoreille. Etenkin kehittyvissä maissa suosittu prepaid maksutapa on luonut Tecnomenille liiketoimintaa.

Viime aikoina Tecnomenin kurssi on ollut masennuksissa, vaikka Q2 tulos oli odottettua parempi ja tilauksiakin tullut suhtellisen hyvin kesällä. OPS on myynyt isoja nippuja useamman kerran ja tämä painoi kurssin alle 1,30e. Tuskin moni salkunhoitaja haluaa näyttää Tecnomenia omistustensa listalla. Tästä syystä nyt voisi olla hyvä ajankohta ostaa kun kvartaali loppuu perjantaina.




-Kehittyvissä maissa liiketoiminta on riskiä ja volatiilia bisnestä, mutta tämänhän voi nähdä myös mahdollisuutena. Jos jalka saadaan Aasiassa oven väliin, kuten muutamia vuosia sitten Etelä-Amerikassa, on myös upside potentiaali pienelle yhtiölle erinomainen.

-Huolto- ja ylläpitotoiminnan osuus liikevaihdosta on kasvanut alkuvuonna 22%:n liikevaihdosta, kun se viime vuonna oli 15%. Tämänkaltainen suuntaus onkin toivottavaa, koska se vähentää tuloksen riippuvuutta yksittäisistä sopimuksista.

-Tilauksia tullut melko hyvin. Tilauskanta kesäkuun lopussa oli n.20me – paljon lähihistorian keskiarvoa korkeampi. Tämän jälkeen on tullut tiedote yhdestä noin 5 miljoonan euron diilistä. Ennen seuraavaa osaria odottaisin yhtä suurempaa tai kahta pienempää kauppaa – muuten luvut saattavat olla hieman pettymys. Eka kvartaali oli surkea, kun taas toinen kvartaali jo firman kaikkien aikojen parhaita. Kannattaa kuitenkin huomata, että osa ensimmäisen kvartaalin toimituksista siirtyi toiselle, ja tämä selittää osan kontrastista.








Uskon positiivisen uutisvirran kuitenkin jatkuvan. Hyvät uutiset usein otetaan vastaan hieman hitaasti. Q3 liikevaihdoksi arvioin 18,5 miljoonaa euroa, EPS 0,03. Koko vuodelta odottaisin 71 miljoonan liikevaihtoa n ja 0,10 EPS:ä. P/E luku olisi 13 tienoilla. Tämä on hiukka markkinan ennusteita optimistisempi. Mielestäni yli odotusten menny Q2 ei nostanut tulevaisuuden odotuksia niin kuin olisi ollut syytä. Vaikkei kasvua ole viime vuosina hurjasti tullut, näkisin että tälläkin suunnalla on mahdollisuutta yllätyksiin ensi vuonna. Ja jos liikevaihtoa saadaan reilusti kasvatettua on liiketoimintavipu hyvä ja EBIT% saattaa nousta parhaimmillaan lähes 20% tienoille kuten toisella neljänneksellä nähtiin. Uusi myynti ei lisää kustannuksia samassa suhteessa - isot tuotekehityskulut ja muut suht kiinteät kustannukset ovat luoneet hyvän vivun jos liikevaihto saadaan hilattua lähemmäksi sataa miljoonaa lähivuosina. Tämäkin tietty pätee molempiin suuntiin
-Dollari on jossain määrin Tecnomenille ongelma, koska suuri osa sen myynnistä tapahtuu Etelä-Amerikassa. Kuitenkin dollarin suhteellien arvo on laskenut jo vuosikausia ilman dramaattisia haittavaikutuksia. Tecnomen on lisäksi suojautunut johdannaisilla valuuttakurssien heilahtelujen varalta, joten en usko dollarin aiheuttavan negatiivista yllätystä.

-OPOa 1,22, P/S noin 1. OPO:n ja P/S:n luottamisessa downside riskin määrittämiseen on huonoja esimerkkejä viime ajoilta. Elcoteq, Stonesoft, M-Real ja monet muut ovat osoittaneet, että OPO:n määrä laskee aika nopeasti kun tappiot kasvavat. Kaikesta huolimatta yrityksen omaisuudella ja velattomuudella on kiistatta arvoa. Tecnomenilla varallisuus on kiinnittynyt huomattavasti saataviin asiakasyrityksiltä. Tecnomenilla oli kesäkuun lopussa lyhytaikaisia saamisia 55,3 miljoonaa euroa, kun vastaavasti velkaa yrityksellä oli yhteensä 12,8me (korotonta, eli käytännössä siirto- ja ostovelkoja). Tecnomenin markkina-arvohan oli 76,79 miljoonaa euroa. No, tarkoitukseni ei ole sanoa, että myyntisaamisten määrä on hyvä asia – päinvastoin. On jopa tutkittu, että firmat joiden taseessa on paljon myyntisaamisia, häviävät keskimäärin(marginaali tosin ei kovin merkittävä) tuotoissa muille osakkeille. Kuitenkin ilmeisesti kehittyvät markinat ovat rahoituksen suhteen kehittymättömiä, ja Tecnomen joutuu toimimaan eräänlaisena rahoittajana. Tämä ei ole tietenkään hyvä asia varsinkin jos luottotappiota alkaa ilmaantumaan. Tecnomen luonnollisesti kiinniittää huomiota näihin seikkoihin, joten näkisin nuo erät kuitenkin suhteellisen kurantteina. Muut seikat sivuuttaen, nettovarallisuus tulisi ottaa huomioon positiivisena tekijänä arvonmäärityksessä.

-Ensimmäinen heikko kvartaali pelotti sijoittajat pois ja nyt sen voi katsoa jo listan hylkiöiden joukkoon. Tämä on luonnollisesti arvosijoittajalle hyvä tilanne. Tottakai tilanteen muuttumiselle tarvitaan joku katalysti. Esimerkiksi joku suurempi tilaus Intiaan tai todella hyvä tulos voisi nostaa Tecnomenin taas kartalle ja saada siten aikaan 30-40% nousun.

Rehellisesti sanottuna en pysty arvioimaan miten Tecnomenin teknologia tulee pärjäämään jatkossa. Enkä usko, että kukaan pystyy kovin suurella varmuudella tekemään tästä ennustuksia. Lukujen mukaan kuitenkin riski/tuotto suhde on hyvin kohdallaan. Näen 50% nousun huomattavasti todennäköisempänä kuin 30% laskun vuoden säteellä.

Wednesday, September 26, 2007

Sijoitusympäristö ja hieman analyysiä murjotuista yrityksistä

Fed nosti laski viime viikolla hieman yllättäen sekä Fed funds- että discount-korkoa. Markkinat pitivät päätöksestä ja perjantaina indeksit päättivät noin 3% ylempänä kuin viikon alussa. Itse en paljoa tuosta noususta hyötynyt, kun olin keventänyt omistuksia. Koron lasku varmasti auttaa jossain määrin rahamarkkinoita alentamalla lyhyen ajan korkoa. Sen sijaan pitkät korot nousivat hieman sijoittajien luultavasti pelätessä infaatiota. EUR/USD, kulta ja öljy tekivät uudet ennätyksensä, joten inflaatiopaineita on luvassa.

Nyt härkä-leirillä on aseenaan koron lasku ja karhut taas pelaavat taantumakorttiaan. Kaikki lienevät jo sitä mieltä, ettei tuloskasvu voi jatkua >10% enää parina seuraavan vuotena. Samoin, kaikki puhuvat taantuman mahdollisuudesta. Arviot Yhdysvaltain taantuman todennäköisyydestä ovat nousseet 30-60% välille. Mielestäni kuitenkin itse taantuman tapahtuminen tai välttäminen ei ole avain kysymys – kysehän on vain määritelmästä. Kasvu kuitenkin hidastuu jokatapauksesa mikä tekee hallaa tulostasolle. Inflationarinen ympäristö(raaka-aineet, energia, ruoka) yhdistettynä hitaaseen kasvuun on tekee tulostason entistä huterammaksi.

Itse aion kuitenkin pysyä maltillisesti osakkeissa, mutta varaisin käteistä pahojen päivien varalle. Se, että melko vakaa yritys, Uponor, tippui lähes 20% liikevaihtovaroituksesta kertoo, ettei pettymyksiä oikein sallita (sama päti Q2 osavuosikatsauksiin). Niitä on kuitenkin syklisille osakkeille luvassa jatkossakin. Olemme ohittaneet syklin vaiheen jossa tulokset kasvavat mahtavaa vauhti ja positiiviset uutiset tulvivat joka tuutista. Olen yrittänyt kerätä salkkuun osakkeita, jotka eivät ole 5-kertaistuneet 5 vuodessa vaan mielummin pysyneet suhteellisen maltillisella tasolla.

Q3:n loppu lähestyy ja salkunhoitajat entisestään päästä eroon laskeneista osakkeista. Kuka nyt haluaisi näyttää Elcoteqin 10 suurimman osakkeen listalla. Yleensä kvartaalien alut ovat hyviä heikosti menestyneille yrityksille ja erityisesti tammikuun alussa nämä tuppaavat nousemaan reippaasti. Nyt on aika sijoittaa yrityksiin joihin ei ole ladatta kovia odotuksia!

Laitoin Geokineticsistä juttua alemmaksi. Myöhemmin kirjoittelen varmaan Tecnomenista tai muusta omistamastani unohduksiin vaipuneesta osakkeesta.

Geokinetics

Geokinetics 22usd - Osta

http://investing.businessweek.com/research/stocks/snapshot/snapshot.asp?symbol=GOK


-Markkina-arvo 225m usd, ei juuri analyytikkoseurantaa, ja vaihto suhteellisen pieni.

-Tekee seismistä tutkimusta öljyn ja maakaasun löytämiseksi. Geokinetics on erikoistunut juuri raaka-aineiden etsimisiin hyvin hankalissa olosuhteissa. Ongelma nykyisissä reserveissä on juuri se, että koko ajan öljyä ja maakaasua joudutaan pumppaamaan vaikeammista ja vaikeammista paikoista. Öljyn etsintäbusiness on alana kasvanut lähes 50% vauhdilla viime vuosina. Tämä ei tietenkään ole kestävä kasvuvauhti, mutta jos öljy pysyy yli 60 dollarin, niin ala jatkanee 10-20% kasvua mahdollisesti vuosia.

-Tehnyt kohtuu hintaan (arvostus vain alle 5* EV/EBITDA) isoja yritysostoja. Sanoo nyt ettei enää kannata kun hinnat nousseet, pyrkii mieluummin orgaanisesti kasvamaan maailmalla.




Q2 surkeasta tuloksesta:
-Sää pilasi muutenkin vuoden huonoimman neljänneksen. Esim. Kandassa on alueita, joilla pystytään työskentelmään vain talvella. Q2:lla Osa ryhmistä ei voinut tehdä hommiaan viikkoihin. Ruman Q2:n takia takia laskenut 33$->22$.

-Alkuvuoden liikevaihto 215m, tulos reippaasti tappiollinen sään ja kertaluonteisten erien takia. Yritys järjesti annin, jolla se maksoi velkansa pois, oma pääoma tuplattiin. Yritysostoihin käytetyt vaihtuvakorkoiset velat tuottivat tappiota. Kuvassa uusi vs. Vanha taserakenne:





Lisäksi näin pienellä yrityksellä listauksen aloittaminen AMEX:ssa tuonee kustannuksia. Oleellista on kuitenkin, että nyt voidaan keskittyä liiketoimintaan, eikä jatkossa ole nimettävästi rahoituskuluja.

- Jos tulos nousee puoleenkaan kilpailijoiden EBIT:stä, voi kurssi hyvin tuplata. Ei tosin ole ennenkään ole ollut aivan niin kannattava verrattuna kilpailijoihin.

-Vertailu Dawson Geophysicaliin, saman kokoisia Jenkeissä, Geo isompi maailmalla.
Dawson 2006:
-Liikevaihto 168m (kasvanee 50%)
-Markkina-arvo nyt yli 600m(!)
-Nettotulos 15,9m
Kommentteja Dawsonista:
http://seekingalpha.com/article/46899-dawson-geophysical-company-good-vibrations
-Alan hallitsijat ovat kiinalainen BGP, Schlumberger:n tytär Western Ceco sekä CggVeritas.
Geokinetics on 4. Suurin tekijä maailmassa. Dawson hieman pienempi.

-Omistajat ostaneet(3m>myydyt 300k) paljon osakkeita viime aikoina. CEO osti viimeks 14.9. Muutenkin insiderit omistaa 40,09%.


-Tällä hetkellä sijoittajilla on lyhyeksimyytyjä osakkeita noin 10 päivän vaihdon edestä. Tämä on toisaalta uhka (joku tietää jotain), toisaalta kurssinousu voi olla sitäkin jyrkempi kuin shortteja täytyy alkaa sulkemaan. Monilla kyse on varmaan Hedgestä paremmin menestyviä firmoja vastaan, jos treidaavat esim. suhteellisen vahvuuden strategialla.


Yhteenveto: Yritys on varsin pieni, eikä sitä vielä seurata koska se on niin tuore tapaus markkinoilla(toukokuussa alkoi kauppa AMEX:ssa). Tästä syystä näennäinen heikkous on mahdollisuus ostaa halvalla yritystä kasvualalla. Uskon vuoden tuloksen olevan selkeästi positiivinen ja ensi vuoden tuloksen olevan jo lähempänä 3:a kuin 2 dollaria.

Tuesday, September 18, 2007

FED - 0,25%

Olisi yllättävää, jos Ben & co päättäisivät laskea puolikkaan prosentin ohjauskorkoaan. Uskoisin 0,25%-yksikköä(tästä eteenpäin vain %), ei lupausta korotuksesta, inflaatio nähdään yhä uhkana. Tämä skenaario olisi varmasti lievä pettymys markkinoille. Itseasiassa Bernanke on kirjoittanut tutkimuksen("What Explains the Stock Market's Reaction to Federal Reserve Policy") osakemarkkinoiden reaktiosta odottamattomaan korkopäätökseen. Hän kvantifioi historian perusteella odottamattoman 25bp muutoksen vaikuttavan noin prosentin verran laajaan osakemarkkinaindeksiin. Nyt uskoisin tilanteen olevan normaalia herkempi, joten jyrkempiäkin muutoksia voidaan nähdä. Tästä syystä bearina lähdetty tähän viikkoon.



Yleinen odotus on suunnilleen vedonlyöntikertoimien mukaan:
4,75% - 20%
5,00% - 75%
5,25% - 5%


Eli lievä painotus yli 0,25% laskulle. Lisäksi loppuvuodelle odotetaan futuurien mukaan vielä paria 0,25% laskua, joten varsinainen pettymys olisi neutraali koronlaskukanta. Itseasiassa FED on antanut luottoa keskimäärin jo lähes 5,00% lainalla ja onkin puhuttu varjokoronlaskusta. Täten Fed ei muuttaisi 0,25% koronlaskulla juuri mitään.


Hieman pohdintaa taustoista:

Agressiivisen korkopolitiikan puolesta
- Asuntomarkkinat ovat hyvin heikoilla. Konsensusennusteet ovat muotoutuneet odottamaan jopa 10% hinnanalennuksia asuntojen hintaan. Tämä laskee asuntoje collateral arvoja ja syventää entisestään ongelmia.
- Rahoitusmarkkinat tarvitsevat tukea. Jos bondien ja osakkeiden kurssit jatkavat heikkenemistä ja lainananto on kitsasta, on vaikea nähdä miten kulutus voisi jatkua nykyisellä tasolla, säästämisasteen ollessa käytännössä nolla. Näin alhainen säästämisaste vaatisi varallisuuden kasvua, jota tuskin asunnoista saadaan.
-Muut raaka-aineet kuin öljy pysyneet suhteellisen rauhallisina.



Tiukan korkopolitiikan puolesta
-Dollarin nopea heikkeneminen rajoittaa koronlaskumahdollisuuksia
-Inflaatio laskenut vain tavoitteen(CPI 1-2%) ylärajaan.
-Öljyn hinta noussut yli 80 taalan
-Koronlasku ei ratkaise - helpottaa toki - huonojen luottojen ongelmaa. Treasury korot ovat jo oleet laskussa, mutta roskalainoissa spread on leventynyt vielä kiivaammalla tahdilla. Jos yritys sai ennen lainaa 5% + 2%, on nykyisen kaltainen 4,5% + 3,5% kovempi korko koska riskipreemio(jälkimmäinen) on kasvanut.

Kyseessä on siis perinteinen inflaatio/talouskasvu trade-off

Täytyy muistaa että keskuspankkiiritkin ovat vain ihmisiä. Heihinkin voi vaikuttaa muut kuin puhtaat rationaaliset perusteet. 0,25% puolesta puhuu, että uusi Greenspanin jälkeinen FED haluaa tehdä pesäeron edelliseen kauteen luomalla tiukan inflaatiovalvojan imagon. Samoin, kongressin edustajien vaatimukset suuresta koronlaskusta kääntyvät itseään vastaan, koska FED tahtoo osoittaa olevansa täysin valtiovallasta riippumaton päätäntäelin.

Bernanke ja FED tulee saamaan paljon lokaa niskaansa, jos talous hidastuu ensi vuonna merkittävästi. Uskon kuitenkin, että itsenäisyys- ja inflaatiotavoitteet ovat tärkeämpiä kuin pelko julkisesta tuomiosta. On hyvä asia, ettei FED:stä ei periaatteessa voi saada potkuja. Tämä takaa, ettei lähdetä samaan populismiin kuin Bushin hallinto on tehnyt. Greenspankin kommentoi nykyistä hallintoa talouspoliittisesti holtittomaksi.

Dollari


Mikä dollarin heikkenemisessä on huonoa? Eikö vientiyritysten olosuhteet parane ja kauppataseen epätasapainot pienene? Periaatteessa rauhallinen lasku ei välttämättä ole kovin negatiivinen, mutta nopea dollarin heikentyminen voisi olla hyvin vahingollinen. Valuutan heikkenemisen positiivinen vaikutus alkaa tehota 6-18kk päästä itse muutoksesta. Negatiiviset vaikutukset alkavat nopeammin. Ulkomaiset tuotteet ovat kalliimpia(inflaatio +) ja itseasissa kauppatasee vaje voi tästä syystä kasvaa aluksi. Tämän lisäksi jos eri tahot yhdysvalloissa pelkäävät dollarin laskun jatkuvan, heidän on jopa järkevä ostaa näitä kalliita ulkomaisia tuotteita varastoon nyt eikä tuotteiden edelleen kallistuttua. Ulkomailta tuotteilla voidaan täten korvata kotimaisia ostoksia, jolloin kotimaan aktiviteetti vähenee. Tämän kaltainen kehitys olisi huono juttu jo hidastumassa olevalle talouskasvulle. J-kirjainta käytetään usein kuvaamaan valuuttamuutosten vaikutusta(ensin huonontaa talousolosuhteita ja parannus tulee vasta myöhemmin), mutta jos valuutta heikkenee hallitsemattomasti U-kirjain lienee lähempänä totuutta.

Uskoisin, että dollarissa voi olla hyviä ostopaikkoja, jos jonkinlaisen luisuun ajaudutaan. Dollarin romahdus ei kuitenkaan ole kenenkään(enintään kullan holdaajille) etu ja keskuspankeilla on nykyään reservejä pidätellä heikkenemistä kun se ylittää tiettyjä kipupisteitä. 1,55 eur/usd tienoilla dollari käy hyvin halvaksi. Tässä vaiheessa puhelinlinjat Japaniin ja Eurooppan kävisivät jo kuumana. Karrikoiden uudella mantereella tuotteet(ei-helposti-siirrettävät) ovat tällöin 30% halvempia kuin vanhalla. Jos tämän lisäksi saataisiin loppuvuodeksi synkkä pörssikehitys, voisivat tietyt jenkkiosakkeetkin alkaa näyttää houkuttelevilta.

Miten vaikuttaa Euroopan sijoitusympäristöön?

Euroopan keskuspankki lopettanee kiristävän korkopolitiikan. Euron arvoa ei ole varaa päästää liian jyrkkään nousuun. Eurooppalaisten yritysten kilpailukyky heikkenee muuten ja jollain aloilla tämä voi tarkoittaa tuotannon kannattamattomuutta. Työllisyydestä ja talouden kasvusta huolehtivat poliittiset johtajat antavat varmasti painetta EKP:lle olla nostamatta korkoja. Euroopan kasvu on viime aikoina osoittanut hieman hiipumisen merkkejä.

Euroopassa on vähintään yhtä paha "asuntokupla" kuin Yhdysvalloissa. Lainananto ei ole ollut yhtä agressiivista, mutta koronnostot voisivat silti pysäyttää hintojen nousun liian nopeasti. Tämä tuskin on kenenkään etu.

Yleisissä korko-odotuksissa on vielä lievä bias ylöspäin. Jos taas uskoo korkojen suuntaavan alaspäin, voisi korkoherkät, esim velkaiset(esim. sähköfirmat, ei kuitenkaan junk-luokitellut) osakkeet voisivat olla sijoittamisen arvoisia 6-12 kk tähtäimellä. Uskoisin, että korkohuippu on muutamaksi vuodeksi saavutettu.

Sunday, September 16, 2007

Back to business

Hieman työkiireet helpottaneet, joten rustaillaan blogia taas hieman etiäpäin. Alkuvuosi ei mennyt aivan putkeen sijoitusten suhteen. Ei toisaalta erityiden huonostikaan. Tilanne on edelleen sama kuin keväälläkin. Sijoitusmarkkinat ovat suhteellisen järkevissä hinnoissa toistaiseksi, muttei todella houkuttelevien sijoitusten löytäminen ole ollut enää pitkään aikaan helppoa. Osakevalinnat olivat alkuvuodella ihan suhteellisen hyviä. Larox, Sandvik, rahastot kestäneet hyvin markkinoiden höykytystä, kun taas M-Real, Nordea ja shorttailu olleet tappiollista liiketoimintaa. Blogin pidossa on se hyöty, että näkee mitä on töppäillyt, joten oppiminen helpompaa. Ihmisen mielin kun kärsii erilaisista vääristymisistä: voitot muistetaan tappiota helpommin, tuloksia verrataan vääriin vertailuindekseihin ym.

Kuten indeksien hintakäyristä nähdään, ovat osakkeet olleet vieläkin vuoden horisontilla hyvä sijoitus. Ensin OMX Cap index: nousua rapiat 20% vuoden aikana.

Myös Dax(sininen), S&P 500(punainen) ja Nasdaq(vihreä) ovat reippaasti plussalla, Dax jopa yli 25%.




Jotain huomioita kevään maksetuista oppirahoista:

- Shorttaamisen

Moni sijoittaja välttää kokonaan lyhyeksi myyntiä tai muuta hyötymistä markkinoiden laskusta. Jos ajoittamista tehdään, se koskee lähinnä käteinen/korkopaperit/osakkeet rotaatiota. Shorttaamista vastaan löytyykin muutama hyvin painava argumentti:

1. Markkinan voi odottaa nousevan keskimäärin 6-7 % vuodessa, kun taas yli -15 % karhumarkkinoita nähdään hyvin harvoin, usein vain muutaman kerran vuosikymmenessä. Tästä voi laskeskella, että pitemmän päälle kannattaa pysyä varovaisen positiivisena, lähinnä minimoiden tappiota esim. siirtymällä defensiivisiin sijoituksiin kun tilanne alkaa heikentyä.
2. Shorttien maksimituotto on 100%, tappiolla ei ole rajaa. Täten vaikka olisi ”oikeassa”, voi näkemyksellä päätyä suuriin tappioihin ellei riskinhallinta ole kunnossa. Jos vaikka aloitti vuoden 1999 alussa maltillisesti myymään lyhyeksi jo yliarvostettuja internet yhtiöitä, oli edessä hyvin suuret tappiot ennen kun näkemys palkittiin. Yksi Wall Streetin toistetuin klisee onkin Keynesin ”The market can stay irrational longer than you can stay solvent”.

Rahoitusmarkkinat eivät ole niin tehokkaat kun monesti uskotaan, joten kuplat ja aliarvostukset säilyvät usein sinnikkäästi. Tutkimukset osoittivat, että parhaat hedge fundit, kuten Sorosin Quantum, ratsastivat internet-kuplalla lähes loppuun asti, ennen kuin alkoivat massiivisiin myynteihin. Jos ei ole olemassa tahoa, joka toisi hintoja järkeviksi, on kuplan kasvattaminen usein sijoittajille jopa rationaalista. Aina löytyy suurten tuottojen houkuttelemia yksityissijoittajia joille mustat pekat lopulta jaetaan.. Tässä mielessä kurssien ollessa vielä nousussa, on laskun ennakoiminen pitemmillä sijoituksilla hyvin riskiherkkä strategia.

-Talousdatan vaihtelevuus

Talouden luvut kuten inflaatio, työttömyys, vähittäismyynti ja jopa BKT kasvu ovat yllättävän volatiileja ja herkkiä satunnaisuuksille. Esimerkiksi vähittäismyynti voi näyttää vahvalta koska bensa kallistuu, säät ovat hyviä tai on käytetty alennuksia. Lisäksi eri lukuihin vaikuttavat ajalliset tasoitukset ja mittausmenetelmien muutokset. Täten yksittäisten kuukausien luvuista ei voida tehdä juuri vahvoja päätelmiä, vaan pitäisi käyttää 3kk-6kk trendiä ja sitäkin analusoida hieman kriittisesti. Luvut voivat johtaa harhaan hyvin sivistyneitäkin sijoittajia, joten aina kannattaa jättää epävarmuudelle tilaa. Se, että sanoo nyt USA:n ajautuvan varmasti lamaan ensi vuonna osoittaa henkilöltä analyyttisen ajattelun puutetta. Valistuneet arvaukset sen sijaan voivat parantaa tulosta rahoitusmarkkinoilla. Tällä hetkellä Intraden (http://www.intrade.com/) vedonlyöntikertoimista voi arvioida taantumaa – kahden peräkkäisen kvartaalin negatiivisuutta - pidettävän reilun 50 % todennäköisenä ensi vuodeksi. Tosin tuo markkina ei ole erityisen likvidi, joten hieman varauksella voi suhtautua.

Makrotalouden ennustaminen on usein vaikeata. Ihmiset menevät usein harhaan olettaessaan ilmiöiden toistuvan samoin kuin historiassa. Kun korkokäyrä on laskeva, on taantuman todennäköisyys 80 %, koska 8 kertaa 10:stä on ennen nähty taantuma. Näin suoran yhteyden vetäminen on kuitenkin pseudotiedettä. Samaa menetelmää käytetään väärin lähes jokaisen talousluvun ja –ilmiön yhteydessä. Talouden ennakoiminen tarkasti on täysi mahdottomuus, koska siihen vaikuttavat ääretön määrä tekijöitä ja odotettavissa olevien tekijöiden lisäksi mahdollisia shokkeja, joita ei voida mitenkään ennustaa (terrorismi, luonnonkatastrofit ym.).

Hieman turhan usein tulee reagoitua yhteen datapisteeseen voimakkaasti. Pitäisi osata malttaa katsoa tilannetta pitempään ja ottaa uusi talousdata kriittisesti vastaan.

Friday, June 29, 2007

Hmm

Tosiaan työ ym. kiireiden takia ei ole vapaa-aikaa juuri ollenkaan, joten blogin päivittäminen on jäänyt. Palaillaan asiaan ehkä syksyn kynnyksellä.

Tuesday, April 24, 2007

Asuntomarkkinoiden heikkeneminen vasta alussa?


Yhdysvaltojen asuntojen myynti laski maaliskuussa suurimman laskunsa sitten 1989(seasonally adjusted luku tosin, ei absoluuttisesti). Myös Espanjan rakennus- ja kiinteistöosakkeet laskivat romahduksenomaisesti tänään (
http://www.arvopaperi.fi/article/id=22127/).


Tämä ei sinänsä ole yllätys. Esimerkiksi Robert Shillerin joidenkin jo klassikoksi kutsuma Irrational Exuberancen toinen painos ennakoi asuntomarkkinoiden jyrkkää pudotusta muutama vuosi sitten. Asuntojen hinta kun on periaatteessa pitkällä tähtäimellä melko helposti ennakoitavissa oleva asia. Homman pihvi on nimittäin yksinkertaisuudessaan tämä identiteetti:

Asuntojen hinta = Asunnon rakentamisen kustannus

Tietysti syntyy tilapäisiä(tosin vuosia kestäviä) ali- ja ylikysyntätilanteita, jolloin hinta voi vaihdella tästä identiteetistä - etenkin kun lisätään spekulaatiotekijät. Empiiristä todistusta edelliselle yksinkertaistukselle löytyy riittävästi. Pitkälle pääsee, kun katsoo seuraavaa kuvaa, jossa on asunnon hinta ja kustannukset kuvattu samassa taulukossa vuodesta 1880 USA:ssa(Kuva Barrons, Shiller) :



Eli identiteetti ei ole ollut näin pahasti epätasapainossa koskaan ennen. Tosin Japanissa 80-luvun lopussa oltiin vielä monta kertaa pahemmassa tilanteessa, mutta sen kuplan jälkipyykkiä puidaan vieläkin maan pankkisektorissa.


Jos pystyt rakentamaan talon 200 tuhannella eurolla ja saat 50 tuhannella sopivan tontin, mitä tapahtuu jos tämän yhdistelmän markkinahinta on 300 tuhatta? Ilman mikroteorian syvällistä hallintaa jo maalaisjärjellä ymmärtää, että asuntoja rakennetaan yötä päivää. Kysyntä ylittää tarjonnan. Esimerkiksi Helsingissä tätä on rajoittanut kaavoitus ym. ongelmat, mutta pitkällä aikajaksolla kaikkien (paitsi rakennusfirman osakkeenomistajien) intresseissä on, että asuntojen hinnat ovat tasapainossa. Yksittäisissä kaupungeissa voi tila yksinkertaisesti loppua kesken, jolloin korkeampi hinta on perusteltu. Jos kaupunki on jossain määrin korvaamaton(esim. yksi maailman finanssi tai teknologiakeskittymistä), hinnat voivat periaatteessa jäädä hyvinkin korkealle tasolle tähtitieteellisten tonttihintojen takia.


Odotettu asuntojen hinnan nousu on siis lähellä inflaatiota. Toki esim. raaka-aineiden hinnannousu voi tuota hintoihin ylimääräistä nousua verrattuna laajempiin hintaindekseihin. Jos oletetaan nousuksi rakentamiskustannusten nousuksi vaikka 4% vuodesta 1995(indeksiarvo 100), tulisi hintojen olla nyt 100*1,04^12 = 160


Katsotaanpa mitä asuntohinnoille on todellisuudessa tapahtunut (Aktian Q1 talouskatsaus):



Espanjan raju pudotus tuli yllätyksenä? Ehkä kuvion jälkeen on helpompi ymmärtää syyt. Sitten se varsinainen kysymys: miten sijoittaja voi tästä kaikesta tiedosta hyötyä? Yksinkertaista ja helppoa keinoa tuskin on piensijoittajalle. Mutta esim. FTSE:n rakennus- ja rakennusmateriaalien indeksistä(Kuva alla) löytyy varmasti kohteita, jos lyhyeksimyynti on mahdollista. Lyön virtuaalihattuni vetoa, että kyseinen indeksi alittaa markkinatuoton seuraavan viiden vuoden aikana. Toinen hyvä keino on välttää asunnon ostamista Suomen kasvukeskittymissä ennen kuin asuntotilanne rauhoittuu maailmalla. Asuntojen hinnat korreloivat yllättävän paljon maiden välillä (Shillerin kirjassa tästäkin). Tosin en usko, että Suomessa nähdään merkittävää pudotusta. Asuntojen lähtöhinnat 1995 olivat suhteellisen alhaalla laman jäljiltä, ja osaava ostaja voi vieläkin tehdä hyvää tuottoa. Kuitenkin YIT:n ostamista miettisin kahdesti tästäkin huolimatta.



Lisää tietoa esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Housing_bubble kautta löytyvistä linkeistä. Muun muassa The Economist on tässäkin asiassa ollut ajan tasalla vuosia.


Sunday, April 22, 2007

Alkuviikon osakepoimintoja

Keräsin mielenkiintoisia tulosjulkistuksia ensi viikolta ja koetan hieman spekuloida tulevalla kurssikehityksellä. Katsotaan miten käy... =)


Maanantai

Cargotec Short 47,09e


- Yritysostosten integrointi voi tuottaa yllätyksiä. Cargotecilla on takana lähemmäksi kymmenen yritysostoa alkuvuonna, ja mahdolliset ongelmat voivat aiheuttaa, esimerkiksi kannattavuusohjauksen olevan hieman odotettua alempi. Toki yritysostot tuovat potkua liikevaihtoon, mutta tämä lienee aika hyvin sisällä kurssissa. Osakekurssi on lähellä kaikkien aikojen huippua, joten odotukset ovat korkealla.



- Euron nousu suhteessa dollariin rokottanee tulosta hieman jatkossa. Tosin dollarimääräinen vienti on vain kolmanneksen luokkaa liikevaihdosta.


-Hiabin nostoajoneuvojen USA:n kysynnästä on epävarmuutta. Amerikassa investoinnit mm. rakentamiseen ja siirtelyyn ovat olleet jäissä viime aikoina, joten tilauskirjojen kasvun hiipuminen mahdollisesti jatkuu.


Konsensusennusteet

-EPS 0,61

-Liikevaihto 700me

Uskon, että lähellä odotuksia päästän, mutta osakkeessa on enemmän riskiä ja epävarmuutta kuin potentiaalia kurssinousuun.


Tiistai


Martela, Long 9,25e


- Odotuksena niukasti positiivinen tulos ja liikevaihto. Ensimmäinen neljännes on vuoden huonoin, mutta uskon parannukseen viime vuodesta. Viime vuoden loppu oli jo todella vahvaa ja uskon että momentumia löytyy tuloksen kasvuun edelleen. Tulos neljännesvuosittain: (Martela)



- Huippusuhdanteessa yrityksillä on ylimääräistä rahaa, eikä verouudistuksen jälkeen osinkoinakaan haluta kaikkea jakaa. ”Uudistetaan nyt vaikka nuo 10 vuotta vanhat toimistokalusteet sitten”.


Pitemmällä tähtäimellä:


- En pidä yritystä kovin hyvänä, mutta tiettyä keskipitkän aikavälin nousupotentiaalia on mielestäni nähtävissä. Usein haluaisin että yrityksellä on jokin pysyvä kilpailuetu, mutta tämä sopiikin paremmin vuoden tai kahden sijoitukseksi. Henkilöstön määrää karsittu isolla kädellä etenkin 2003-2004 ja nyt on tulosten aika.


-Esimerkiksi vuosina 1996-2000 yritys teki keskimäärin 7,75me nettotuloksen. Kun vertaa tätä yrityksen nykyiseen markkina-arvoon, noin 38me, yrityksessä on tiettyä potentiaalia. Tosin 2002 ja 2003 olivat niin hirvittäviä vuosia (yhteensä 24me tappiot), että alhainen arvostus on ymmärrettävää.


- OPO 6,1 ja P/S 3,15, -06 liikevaihto 120me.


Keskiviikko


Nordic Aluminium Long 23,2


- Perustuu lähinnä uskoon todella kovana jatkuvasta kysynnästä ja NA:n kyvystä rahastaa hyvällä tilanteella. Tilauskannan osalta lähtötilanne oli tässäkin suhteessa 45% parempi kuin viime vuonna, jolloin tulos oli jo erinomainen.


- Alumiinin hinta pysyi suhteellisen tasaisena loppu- ja alkuvuodesta. NA on näyttänyt että se pystyy siirtämään alumiinin hinnan nousut tehokkaasti hintoihinsa, tosin nyt tämänkään ei tarvinnut pinnistellä. Alumiinin hinta: (BBC market data)



- Pitemmällä tähtäimellä alkaa olemaan hiukkasen hintava. Pääoman tuotto on vaikea nostaa enää 30%:sta. P/B 3 ja P/S 1 alkavat olla sykliselle yritykselle melko korkeita lukuja (Ei, syklisyys ei ole kadonnut vielä).


Tarkkailussa Amer

Ameriin uskon pitkällä tähtäimellä, mutta lyhyellä tähtäimellä voi osaketta saada ale-hintaan. Joten pilkit 15,5e kohdille.


-Euron vahvistuminen kiusannee edelleen ja talvi oli suhteellisen surkea. Lisäksi, fuusiot eivät ole koskaan helppoja, vielä vähemmän ranskalaisen yrityksen kanssa. Uskon, että vasta 2008 saadaan hommat pelaamaan ja EPS lähemmäksi 1,5 euroa.

Kevyt talouskatsaus

Eurooppa

- Koko Euro-alueen inflaatio oli marraskuussa 1,9% verrattuna helmikuun 1,8%. Vuodentakaisesta on muutama prosenttiyksikkö laskua, mutta EKP nostanee korkoa kesäkuussa. Tosin vahva Euro häiritsee jo vientiyrityksiä ja aikaansaa poliittista painetta, joten tuskin yli 4,25 % päästään tänä vuonna. Koronnostothan vahvistaisivat Euroa entisestään.


(Nordean talouskatsauksesta)


- EU25:n Q4 BKT kasvuksi vahvistui 0,9% edelliseen kvartaaliin eli 3,5% vuosittaiseen kasvuun. Uudet jäsenmaat kasvavat nopeammin, joten raportti ei tarkoita, että Länsi-Eurooppa olisi vieläkään täydessä iskussa. Tosin suunta on oikea.


- Saksan paraneva talousaktiviteetti näyttäisi selvinneen ALV:n nostosta suhteellisen hyvin. Saksan talouskasvuennuste ollut nousevaan suuntaan(SG):




- Etelä-Euroopan tilanne näyttää aika lohduttomalta, poislukien ehkä Espanja. Jo tässä vaiheessa kasvavat vajeet ja suuri valtion velka yhdistettynä ikärakenteen heikkenemiseen tekevät esimerkiksi Italiasta ja Kreikasta pitkällä tähtäimellä epähoukuttelevan sijoituskohteen.


USA


-Viime viikko oli talousdataltaan melko positiivista. CPI core-indeksi oli positiivinen yllätys, tosin kun otetaan energia ja ruoka mukaan on 0,6% kuukausinousu turhan korkea. Jos energian hinta tasaantuu tai laskee hiukan, voisi FED:lle avautua paikka laskea korkoja syksymmällä. Riippuu tietysti myös talouden kasvuvoimasta. Kuitenkin markkinoiden odottama yli kahden koronlaskun ennuste on melko optimistinen kun inflaatio on vielä yli kipurajan.


- Kuluttajien nykyinen tilanne vaikuttaa edelleen hyvältä. Tulevaisuuden odotuksiin on vaikuttanut negatiiviset kuvat mediassa esim. subrime- ja asuntokuplaongelmiin, sekä kasvanut volatiliteetti markkinoilla. Siis kuluttajat näkevät oman tilanteen hyvänä, mutta koko talouden odotukset heikompina. Tässä suhteessa ei siis välttämättä vielä huolta lyhyellä tähtäimellä.


- Perjantaina saadaan tietoa ensimmäisen kvartaalin BKT kasvusta. Konsensus on 2% tietämillä. Itse uskon, että mennään alle tuon. Huono sää, aleneva kasvutrendi, eikä vielä apua rakennusteollisuudelta. 1,7% voisi olla arvaus. Näitä kasvulukujahan on korjailtu jopa puolta prosenttia jälkikäteen, joten väärässä ei voi olla. =)


- Asuntojen tuotannon syöksylasku näyttäisi tasaantuneen hetkeksi. Nyt pohditaan tuleeko kevään aikana vielä toinen syöksy kun asuntolainojen antoa on kiristetty ja maksukyvyttömien ostajien asuntoja aletaan tuoda takaisin markkinoille. Tiistain julkaisu uusien asuntojen myynnistä kertonee jotain suunnasta. Yleisestikin talousdata on yllättävän epätarkkaa ja säälle herkkää, joten yleensä hyvä odottaa 2-3 kuukautta, jotta voi sanoa jotain trendistä. Kuitenkin, jos asuntoja on myyty reilusti yli 900 tuhatta, voidaan huokaista helpotuksesta ainakin hetkeksi. (Kuvat: http://www.briefing.com)






Suomi


- Harvemmin tilanne näyttänyt näin valoisalta. Yritysten tuloksen huipussaan ja kotimainenkin kysyntä vetää hyvin. Kuitenkaan ylikuumenemisesta ei ole kovin huolestuttavia merkkejä.


- Suomi jaksanee painaa hyvin niin kauan kuin maailmantalous on hyvässä iskussa. Sen sijaan tulostasoon voi tulla jo paineita yllättävän nopeasti. Toivottavasti palkkamaltti säilyy tänä vuonna odotuksia paremmin, muuten inflaatio voi nousta takaisin ongelmaksi nousevien raaka-aineiden ja palkkainflaation saattelemana.



SG:n markkinasyklit viikottaisessa raportissa on mielestäni mielenkiintoinen indikaattori, joka mittaa sentimentin tiettyjen lehtien kirjoittelun mukaan. En tiedä tuon ennustearvosta vielä, mutta mielenkiintoinen tapa nähdä nopeasti mitä eri talousalueilla maaimalla tapahtuu.

http://fi.warrants.com/admins/files/flp/warrant/fi/files/1683.pdf ( s.10)

Muut analyysit (http://fi.warrants.com/services/news/fundamental.php)



Loppuun vertailu 1987 ja 2007 tilanteista Dow Jones –indeksistä.No tasapuolisuuden nimissä täytyy sanoa, että samanlaisen vertailun voi tehdä monesta muusta aikajaksosta, jolloin nousu on jatkunut vielä vuosikausia. Tilastoilla ja charteilla on helppo kikkailla tulokset omia argumentteja suosiviksi. (kuva http://seekingalpha.com)




Edelleen välttäisin Yhdysvaltoja, eikä Suomenkaan arvostustaso ole houkutteleva talouden turhankin hyvästä vedosta johtuen. Saksa, Ruotsi ja Hollanti ovat mielenkiintoisempia markkinoita pidemmälläkin tähtäimellä.

Takaisin markkinoille...

Jees, kiirettä pitänyt, joten jokunen viikko on ollut taukoa kirjoittelusta.

Tuloskausi on lähtenyt varsin positiivisesti liikkeelle sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, ainakin noin odotuksiin nähden. Suomessa tuloskunto on myös pitänyt, ja etenkin Keskon perjantain tulos kertoo hyvää suomalaisten kulutusinnosta. Yhdysvalloissa tuloskasvu verrattuna viime vuoden vastaavaan neljännekseen näyttäisi muodostuvat jonnekin neljän prosentin tietämille. Odotukset ehdittiin alkuvuodesta jo laskea muutamiin prosentteihin, joten siinä mielessä ei ole jouduttu pettymään.


Muuten, yleensäkin Euroopan taloudesta ja pörsseistä on huomattavasti vaikeampi löytää maksutonta tietoa netistä. Tietääkö joku hyviä Eurooppalaisia blogeja tms.?


Mallisalkku koki kovia viime viikolla. Kovin härkä-markkina aikoihin nosti jenkkipörssejä lähelle viime vuosien huippuja, ja tästähän Nasdaq putit eivät luonnollisesti tykkää. M-Realin kurssi kompuroi muiden metsäfirmojen mukana.





Olen miettinyt viimeaikoina pitäisikö sittenkin ottaa hieman teknisempi lähestymistapa markkinoihin. Vaikka uskon, että loppuvuonna S&P ja OMX CAP voisivat olla hieman nykyistä alempana, voidaan syksyyn mennessä nousta vielä hyvinkin 10-15%. Markkinasentimentti on hyvin positiivinen edelleenkin ja rahaa tuntuu edelleen olevan kierrossa enemmän kuin tarpeeksi.
Pitää kuitenkin muistaa, että lähes poikkeuksetta markkinat menevät yllättävän pitkälle ahneudessa ja pelossa.


Kurssien alapäin meno keskipitkällä aikavälillä taas lähinnä perustuu ajatukseen, että tulosten heikkeneminen lähitulevaisuudessa näyttää melko todennäköiseltä, eikä arvostustaso tunnu ottavan huippusyklin ongelmaa täysipainoisesti. Toisaalta myös geopoliittiset ja kasvun hyytymisestä seuraavat riskit eivät tunnu olevan täysin hinnoiteltuja osakkeissa.


Yksinkertaiset perusteet, miten tulokset muodostuvat:
http://www.briefing.com/GeneralInfo/Investor/ToolBox/LearningCenter/edu_Corporate_Profits.htm


Eli yritysten tulokset eivät voi oikein pitkällä aikajaksolla kasvaa nominaalista BKT:ta nopeammin. Nyt takana on maailmanlaajuisesti neljä vuotta, jolloin tulosten kasvu on ollut yli kaksinkertainen BKT:n nähden. Esimerkiksi Suomessa tulosten kasvu oli viime vuonna noin 20% (lähde: Nordean tuorein osakemarkkinakatsaus). Yhdysvalloissa kolme vuotta peräkkäin on koettu yli 15% tuloskasvua. Nyt siellä on menossa kolmas peräkkäinen heikomman BKT kasvun neljännes, joten uskoisi tämän alkavan tuntua. No siinä mielessä näkyykin, että ensimmäistä kertaa vuosikausiin tulosten kasvu jää yksinumeroisiin prosentteihin. Palkat ovat Yhdysvalloissa ja Suomessa lähteneet tuntuvaan kasvuun, mikä on huono merkki sekä inflaation että tulosten kannalta. Keskiarvotulostasoon palaaminen tarkoittaisi yli 25% tulosten laskua tai vaihtoehtoisesti lähes viiden vuoden nollakasvua tuloksissa (olettaen, että bkt kasvaa nominaalisesti 4-6%)



( taulukko osoitteesta: http://www.capitaleconomics.com/)


Ensi viikko onkin Q1:n vilkkain tulosjulkistusviikko:


MA 16.4.2007

Euro: CPI MAR
USA: Retail Sales Less Autos MAR

USA: NAHB Housing Market Index APR
Osavuosikatsaus: Cargotec

TI 24.4.2007

Euro: Industrial New Orders FEB
USA: Consumer Confidence APR
USA: Existing Home Sales MAR

Osavuosikatsauksia:
Componenta, Elisa, Fortum, F-Secure, Kone
Martela, M-real, Oriola-KD, Outokumpu
Ponsse, Teleste, Teliasonera, UPM-Kymmene
BP, Cloetta Fazer, Jyske Bank, SAAB, SKF

KE 25.4.2007

USA: Durables Ex Transportation MAR
USA: New Home Sales

Osavuosikatsaukset:
Amer, Exel, Ixonos, Nordic Aluminium
Orion, QPR Software, Rautaruukki

Solteq, SHH Communications, Rautaruukki
Suominen, Technomen, Swedbank, Assa Abloy

TO 26.4.2007

Osavuosikatsauksia:
Aspo, Citycon, Comptel, Elcoteq
Neste Oil, Olvi, Outokumpu Technology

Perlos, Pöyry, Rapala, Raute
Rocla, Satama Interactive, Stockmann
Stonesoft, Stora Enso, Sysopendigia
Tamfelt, TJ Group, Uponor, Vacon
YIT, ABB, ABN Amro, Electrolux

Saturday, March 31, 2007

Kalliit ja halvat pörssit

Päivitin tiedot eri maiden osinkotuotoista ja arvostustasoista. Luvut Financial Timesin sivuilta. Melko raakile analyysina, mutta antaa ainakin hyvän yleiskuvan.


Ero arvostuksessa kehittyneiden ja kehittyvien välillä on melko pieni. Toki kasvu on nopeampaa kehittyvissä, mutta toisaalta riskikin on aivan eri luokkaa. P/E:n ja osinkotuoton ero on marginaalinen. Kun otetaan huomioon huonomman corporate governancen ym. vaikutus, en ole enää kovin innostunut kehittyvistä markkinoista ainakaan indeksitasolla.


Kehittyneet markkinat:



Laskin myös tunnusluvun osinkotuotosta ja E/P:stä painottaen arvostusta (tasapainoisempi näin):





Kehittyvät markkinat




Mielenkiintoisimmat:

- Ruotsi

- Saksa

- Hollanti

- Thaimaa


Ei kiitos

- Japani

- USA

- Espanja

- Venäjä (Ehkä ok jos haluaa osittaista hedgeä raaka-aineiden nousua vastaan)


Esimerkiksi Venezuela näyttää halvalta, mutta maan johto on äärimmäisen arvaamaton, joten pitäisin vielä näppini erossa tuosta maasta.


Myöhemmin voisi analysoida maita tarkemmin..



Thursday, March 22, 2007

Mitä FED oikein halusi sanoa?

Viesti oli siis, että inflaatio on voimistunut ja talouden kasvuodotukset heikentyneet. Alempana on molemmat lausunnot peräkkäin vertailun helpottamiseksi. Ei dramaattisia muutoksia, mutta silti selviä eroja. Mielestäni FED on todellakin puun ja kuoren välissä, joten se haluaa nähdä miten nämä tekijät kehittyvät jatkossa.

Mistä sitten edellytykset kurssinousulle?

Hyvin harva enää odotti, että keskuspankki lähtee nostamaan korkoja vaikka tiukentava bias olikin päällä. Tammikuun jälkeen inflaatioluvut olivat odotettua korkeampia ja talouden kehitystä kuvaavat luvut pettymyksiä.

Markkinakommentaattorit ovat puhuneet, että FED poisti itseltään rajoituksen laskea korkoja. Ehkä tämä oli sitten yllätys. Itse en osannut odottaa, että tämä olisi niin suuri helpotus. Toisaalta positiivista saattoi olla, ettei taantuma-korttia vedetty esiin suprime- ja asuntotilanteeseen liittyen. Tähän selitys on mielestäni yksinkertaisesti, ettei FED halua ottaa riskiä herkkään kulutuskysyntään vaikuttamisesta.

Seuraavassa lauselmat peräkkäin, tärkeitä kohtia tummennettu:


---------------------------------------------------------------------------------

Maaliskuu 21

"Recent indicators have been mixed and the adjustment in the housing sector is ongoing. Nevertheless, the economy seems likely to continue to expand at a moderate pace over coming quarters.

Recent readings on core inflation have been somewhat elevated. Although inflation pressures seem likely to moderate over time, the high level of resource utilization has the potential to sustain those pressures.

In these circumstances,the Committee's predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected. Future policy adjustments will depend on the evolution of the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information."


------------------------------------------------------------------------------------


Tammikuun 31:

Recent indicators have suggested somewhat firmer economic growth, and some tentative signs of stabilization have appeared in the housing market. Overall, the economy seems likely to expand at a moderate pace over coming quarters.

Readings on core inflation have improved modestly in recent months, and inflation pressures seem likely to moderate over time. However, the high level of resource utilization has the potential to sustain inflation pressures.

The Committee judges that some inflation risks remain. The extent and timing of any additional firming that may be needed to address these risks will depend on the evolution of the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information."


--------------------------------------------------------------------------------------


Tammikuun sanamuodot ensin, maaliskuun jäljempänä:

Kasvu: firmer economic growth <-> mixed indicators
Asunnot: stabilization <-> ongoing adjustment
Mitattu inflaatio: core inflation improved <-> core inflation elevated
Odotettu inflaatio: likely to moderate over time


Kaiken lisäksi "the Committee's predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected" kertoo ettei kiristysmahdollisuuskaan ole poistunut.

Toki korkojen lasku on hyvin positiivista osakemarkkinoille. Mutta, mielestäni se on positiivista vain sillon, kuin se voidaan tehdä hallitun inflaation oloissa - ei talouden kriisien purkamiseksi inflaation vielä ollessa uhka.

Ostin mallisalkkuun Nasdaqin short turbowarranttia 11 111 kpl hintaan 0,72. (8000e). Position lisääminen väärään suuntaan menevästä instrumentistä on aina riskipeliä. Päätöksentekoon vaikuttavat helposti tunteet, kun omistus menee tappiolle. Tässä tapaukseessa uskon kuitenkin, että tämän viikon bull-market on ohimenevä.

Wednesday, March 21, 2007

FED ei yllättänyt

Kurssit lähtivät välittömästi nousuun lausunnon julkaisemisen jälkeen. Yhdysvaltain pörssit olivat reilun 1,5 prosentin nousussa noin tunti ilmoituksen jälkeen.

-Ohjauskorko pysyi odotetusti 5,25%

-FED vaihtoi tiukentavasta näkökannasta neutraalimpaan.

-Inflaatiopaine on edelleen olemassa. Osa inflaatioluvuista on hieman kohonnut. FED:n politiikka riippuu jatkossa tulevasta datasta sekä inflation että talouskasvun suhteen. “Inflation pressures are likely to moderate in the future

-Ei niin huolestunut talouskasvusta. Uskotaan, että kasvu jatkuu kohtalaisena (moderate pace). Viimeaikanen talousdata on ollut “epäyhtenäistä”. Sanamuoto on hieman aiempaa negatiivinen epäyhteinäisyyden suhteen. Lisäksi mainittiin, että asuntomarkkinoiden sopeutuminen on käynnissä, kun viimeksi jo vihjattiin tasoittumisesta.

-Asuntolaina- ja suprimeongelmia ei sivuttu. Oma arvioni on, ettei Bernanke & co halua ottaa kantaa asioihin joiden suuntaa ei voida kovin vakuuttavasti ennustaa. Mielummin ollaan hiljaa kuin järkytetään markkinoita. Komitea varmaan miettii sanavalintojaan erittäin huolella, eikä jyrkkiä valintoja juuri nähdä.

-Markkinoille sanoman neutraalius oli helpotus, koska viime aikoina negatiiviset tekijät ovat hallinneet uutisotsikoita. Eli koronlaskun todennäköisyys nousi, koska koronnoston mahdollisuus käytännössä vedettin pöytälaatikkoon.

Omaa näkemystäni tämä ei juuri muuttanut. Kurssien vahva reaktio oli hieman yllätys. Toki sijoittajat haluavat koronlaskua, mutta vakavat talouden ongelmat pysyvät edelleen taustalla. Eikö talouden hidastuminen ollut melko itsestään selvä trendi taloudessa? Koronlaskujakin on jo pidempään odotettu ainakin bondi-markkinoilla.

Huomenna Bernanke vastailee kysymyksiin, joten sijoittajat saavat lisäinfoa keskuspankin näkemyksistä. En tosin usko, että Ben yllättää jatkossakaan markkinoita ainakaan negatiivisesti.

Monday, March 19, 2007

Suprime, FED ja Blackstonen listaus tapetilla



Pörssi jatkoi kuoppaista taivaltaan, kun Amerikasta kantautui entistä huolestuttavampia kommentteja suprime-ongelmaan. Asuntokuplan puhkeamista yhdistettynä lainaongelmaan spekuloitiin jo mahdolliseksi taantuman käynnistäviksi tekijöiksi. Keskiviikkona markkinat kuitenkin toipuivat ja jatkoivat nousua loppuviikon, osittain hyvien tulosten ohjaamana ja toisaalta myös pahimman suprime-paniikin hellittäessä. Suomessa Iittalan anti sai seurakseen Terveystalon IPO:n. Vaikka pidänkin toimialaa hyvin mielenkiintoisena, yritys näytti ensinäkemältä melko kalliiksi hinnoitellulta. Syy on osittain varmaan siinä, etten katso markkinatilannetta kovin houkuttelevaksi. Seuraavassa muutama linkki suprime-spekulointiin:



Economist-lehden juttu (Lehti muuten ennakoi alkuvuodesta kriisin leviämistä melko hyvin)

Greenspanin kommentit



Asunto-ja ja laina-asioihin liittyen, Aktian talouskatsausta selaillessani (http://www.aktia.com/fi/julkaisut/taloudellinen_katsaus_0107_fi.pdf) törmäsin hieman huolestuttavan näköiseen graafiin:



Eli voidaan sanoa, että asuntojen hinnat ovat muuallakin jopa kestämättömällä tasolla. Vaikka Britanniassa osa asuntojen hinnannoususta perustuu ihan yksinkertaisesti myös siihen, että pienehkölle saarelle on asettunut valtava määrä ihmisiä, voidaan myös spekulatiivisesta kuplasta puhua.


Kovaa debaattia käydään myös FED:n tulevasta korkopolitiikasta. Consumer Price Index ja Producer Price Index antoivat molemmat viitteitä, ettei inflaatio uhka ole vielä lähellekään ohi. Toisaalta heikot asuntomarkkinat ja uhkaava taantuma kannustaisivat FED:n laskemaan korkoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Bernanke on suhtautunut todella tiukasti inflaation tähän mennessä. Greenspan painotti melko paljon arvostustasojen ja muiden tekijöiden hallintaa, mutta monien mielestä Bernanke pyrkii tekemään inflaatiosta selkeän ykkösmittarin talouspolitiikalle. Yhdysvaltain ohjauskorko on nyt 5,25%, ja markkinat odottavat muutamaa laskemista tänä vuonna(Linkki Bloombergin uutiseen)


Bernankellahan on ongelma, että jos hän antaa hyvin negatiivisen arvion, hänen arviostaan voi tulla itseään toteuttava ennustus. Negatiivinen viesti -> kurssilasku -> osakkeiden varallisuusvaikutus -> talouden heikkeneminen -> kurssilasku jne. Täten uskoisin, että keskiviikkona yritetään antaa markkinoille mitä se haluaa. Parempi olla hieman ylioptimistinen kuin pessimistinen. Valtiovarainministeri Paulson esimerkiksi on jo vähätellyt haastatteluissa talouden ongelmia ja luonut uskoa talouskehitykseen.








Maailman suurin Private Equity sijoittaja Blackstone Group valmistautuu listautumaan pörssiin. Linkki videoineen:

http://www.cnbc.com/id/17644332 .

Listautumisprosessi on edennyt listautumisesitteen kirjoittamiseen, joten melko varmana listautumista voidaan pitää - ellei nyt markkina sula alta.


Mielestäni itse listautuminen ei sinänsä ole kiinnostavin tekijä Blackstonen kohdalla, vaan sen omistajien antama signaali. Suurimpien Private Equity firmojen päätöksentekijöitä pidetään usein rahoitusalan älykkäimpinä ja taitavimpina toimijoina. Tästä kertoo esimerkiksi Blackstonen toimitusjohtajan Stephen Schwarzmanin nauttima yli 500 miljoonan dollarin palkka. Mielestäni listautuminen kertoo kahdesta asiasta: Ensinnäkin, private equity -yritykset näkevät todennäköisesti kulta-aikansa himmenemisen lähivuosina. Toisaalta, osakekurssit ovat nyt niin korkealla tasolla, ettei lähivuosina ole enää odotettavissa erityisen positiivista kehitystä. On tärkeä huomata nimittäin, ettei omistajilla ole käytännössä mitään tarvetta hakea pääomaa pörssistä! He ovat upporikkaita ja rahoittajia on jonossa varmasti kiusaksi asti. Mielestäni he näkevät nykyhetken parhaaksi ajaksi kotiuttaa voittoja. Myönnän toki, että johtopäätökseni ovat melko pitkälle vietyjä. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä tällaisetkin signaalit. Viime vuoden lopullahan nähtiin jo sisäpiirimyyntien historiallinen huippuarvo.


Schwarzmanin omistus nousisi arvioiden mukaan jopa yli 10 miljardin dollarin arvoiseksi. Eikä kyse ole nyt ainoastaan Blackstonesta, vaan myös KKR, Carlyle ja monet muut ovat valmistelemassa listautumista kuluvalle tai seuraavalle vuodelle. Jo aiemmin hedge fund -toimintaa pyörittävä Fortress Investment Group keräsi huikean menestyksen annilleen.






Mallisalkku pärjäsi melko hyvin menneellä viikolla, volatiliteetin ollessa huomattavasti markkinaindeksejä pienempi:




Ensi viikolla on tiedossa paljon talousdataa. Asuntojen myyntidata on luonnollisesti näinä aikoina äärimmäisen tärkeätä. Tiistaina julkaistaan Housing Starts ja Building permits -luvut. Keskiviikkona FED antaa suuntia korkopolitiikalleen. Molemmat päivät ovat todellisia "market-movereita" ja tulevan suunnan näyttäjiä. Torstaina julkaistaan työttömyystilastoja ja "Leading Indicators"- luvut ja perjantaina vielä vanhojen asuntojen myyntiluvut. Eli mielenkiintoinen viikko jälleen edessä.




Sunday, March 18, 2007

Vaalien vaikutus markkinoihin

.





Porvarihallituksen mahdollisuus nousi hyvin todennäköiseksi SDP:n ollessa vaalien suuri häviäjä. Yleensähän oikeiston menestystä pidetään hyvänä merkkinä osakemarkkinoille omistamisen kannustuksen ja verokevennysten muodossa. En lähtisi arvioimaan sen enempää hallituspohjan vaikutusta kansantalouteen, koska politiikan vaikutus on siihen jokseenkin rajallinen ja vaikeasti arvioitavissa. Esimerkiksi, vaikka Bushin hallituksen tekemät radikaalit veroleikkaukset Yhdysvalloissa ovat vaikuttaneet selkeästi talouteen, ei voida vieläkään olla täysin varmoja kokonaisvaikutuksen lopullisesta suunnasta. Selkeä vaikutus sijoittajille ja markkinoille on kuitenkin yritysten, pääomatulojen ja osinkojen verotuksen muutoksista. Seuraavassa Kataisen ja Vanhasen näkemykset osinkoveroon ja yritysverotukseen 1/2007 Arvopaperista:


Katainen:


- Kokoomus esittää alle 5 000 euron osinkojen verovapautta.
- On oltava valmius yritysverotuksen keventämiseen.
- Ei ainakaan omistajuutta ja yrittäjyyttä heikentäviä toimia.
- Valtion ei-strategisia omistuksia tulisi myydä nykyisten myyntivalmiuksin.


Vanhanen:


- Keskusta on valmis pohtimaan verotuksen kehittämistä piensijoittajia kannustavammaksi ensi vaalikaudella.
- Kysymykseen pienien osinkotulojen verotuksesta, vastaa, että tätä on harkittava ensi vaalikaudella.
- Yritysverotuksen on oltava kilpailukykyinen (ennallaan tai alaspäin)


Eli käytännössä, kun(/jos) nyt SDP siirtyy oppositioon, näyttäisi tulevan kolme vaikutusta:


1) Pienten osinkotulojen verotusta kevennetään tai poistetaan melko todennäköisesti seuraavalla hallituskaudella.


2) Yritysverotusta kevennetään, jos tähän on selkeitä syitä. Uskoisin kuitenkin, että 26% säilyy veroprosenttina vaikka muutosta harkitaankin jossain vaiheessa. Riippuu tietenkin talouden vahvuudesta.


3)Valtionyhtiöiden free-float lisääntyy. Positiiviset vaikutukset tässä suurempia kuin negatiiviset kyseisille yhtiöille.


Koska pienten osakkeenomistajien vaikutus markkinoihin on rajallinen, ei osakemarkkinoihin vaalien tuloksella luultavasti ole juuri vaikutusta. Pienemmät, kotimaisomistuksessa olevat, yritykset voivat saada hieman positiivista tuulta purjeisiin.